Eno od zlatih vodil vsakega inovatorja, ki želi s svojim izumom prispevati k večji učinkovitosti našega vsakdanjega življenja, je sinergija oziroma medsebojno dopolnjevanje dejavnosti, ki jih opravljamo z njegovim izumom. Tako smo pred časom že pisali o radiatorjih, ki so hkrati strežniki za podatkovne centre, in o tekočem traku za tek, ki deluje kot kolo. Tokrat se posvečamo kolesu, ki hkrati deluje kot pralni stroj.

Boben v ohišju kolesa

Če obiskujete telovadnico, obstaja velika verjetnost, da ste redni uporabniki stacionarnih koles. Če imate solidno kondicijo, pa s potiskanjem pedalov ustvarite tudi okoli 100 vatov električne energije. V nekaterih fitnesih po svetu to že uporabljajo za napajanje mešalnikov, s katerimi pripravljajo napitke za po vadbi, lahko pa bi z njo napajali tudi varčnejšo televizijo ali manjši prenosni računalnik. Čeprav bi bilo poganjanje televizije, ki jo gledamo med kolesarjenjem, vsekakor zanimivo, pa obstajajo tudi druge aplikacije energije, ki jo ustvarimo s svojim znojem. Študenti kitajske univerze nacionalnosti Dalian, ki je tudi sicer precej uspešna na področju znanstvenih in tehnoloških tekmovanj, so predlagali, da bi med kolesarjenjem ustvarjeno energijo izkoristili za poganjanje manjšega pralnega stroja.

Koncept je pravzaprav zelo preprost. Boben za pranje perila je nameščen v ohišje stacionarnega kolesa, obračamo pa ga s poganjanjem pedalov. Če ga poganjamo dovolj hitro, proizvedemo dovolj energije za učinkovito pranje perila, če smo v še posebno dobri formi, pa ima kolo sposobnost shraniti odvečno proizvedeno energijo. To lahko nato uporabimo za druge reči ali pa za pomoč pri naslednjem pranju, ko smo malce bolj utrujeni.

Premajhen za veččlanske družine

Čeprav se zamisel za kolo, ki je hkrati pralni stroj, komu lahko zdi odvečna, pa so podobne ideje varčnih pralnih strojev, ki zahtevajo majhne količine elektrike ali vode, precej pomembne za širjenje pripomočkov za osebno higieno tudi v okolja, kjer dostop do energije ali vode ni preprost. Prav tako pa bi učinkovitejše naprave pripomogle k zmanjševanju toplogrednih plinov, ki jih ustvarimo v razvitejših predelih sveta.

Kljub visokim ciljem so podobne inovacije vselej naletele na nekatere nepremostljive težave. Kot prvo so podobni pralni stroji na človeški pogon pogosto zelo majhni in posledično operejo precej majhen delež naših oblek. To je še posebno velika ovira v veččlanskih družinah. Prav tako ni mogoče spregledati dejstva, da je pri kolesu, ki je hkrati pralni stroj, prisotna še ena sinergija. Ne le da kolo proizvaja energijo za pranje perila, ta proizvaja celo lastno umazano perilo. Da bi imela inovacija kakršen koli smisel, bi torej moral boben omogočiti vsaj dovolj prostora za vse umazano perilo in brisače, ki jih umažemo z obiskom telovadnice. Ker je inovacija šele v stopnji razvoja, držimo pesti.