Pralni stroji vsekakor ne spadajo med prve naprave, na katere pomislimo, ko steče pogovor o napredni elektroniki. Prosta asociacija bi pred njih uvrstila pametne telefone, televizije, računalnike in tablice, celo pametne vilice, ki beležijo vnos kalorij. Za tem stoji določena logika. Medtem ko večina sodobnih naprav stremi k temu, da zapolnijo čim več našega vsakdana, so pralni stroji v kategoriji naprav, ki so uspešne, če velja ravno nasprotno. Pralni stroj, ki nam neprestano povzroča skrbi in ki mu moramo posvečati veliko časa, je stroj, ki ga hitro zasovražimo. Če bi se mu želeli posvečati, bi ga postavili v dnevno sobo namesto televizije.

Konec ločevanja perila glede na barvo in občutljivost

Jasno je, da bo vsakršna inovacija, ki si zasluži to ime, pralni stroj morala še bolj odriniti iz naših misli, pa čeprav gre za eno ključnih naprav v sodobnem stanovanju. Strategij je bilo v zadnjem času mnogo. Proizvajalci so zelo radi oglaševali pralne stroje s spletno povezavo, da smo lahko zagnali boben z mobilne naprave, a dokler se perilo v boben ne sprehodi samo in dokler moramo ročno vnesti prašek, so tovrstne inovacije bolj zabavni dodatki kot resnično koristne.

Zagon pralnega stroja na daljavo, da bo perilo pripravljeno za sušenje, ko pridemo domov, seveda ni povsem neuporaben dodatek, a ne odgovarja na probleme, ki jih imamo s pralnim strojem že od izuma dalje. Gre namreč za nadležno ločevanje perila glede na barvo in občutljivost, ki še tako vestni osebi spodleti vsaj enkrat v življenju. Kdor je s pranjem odlašal do zadnjega trenutka, pa je lahko ostal povsem brez majic, in to zaradi ene same skrite barvne nogavice. Rado se zgodi tudi, da zaradi trenutka nepozornosti skrčimo najljubši volneni pulover ali močno poškodujemo kak drug občutljiv kos oblačila. Ko bo obstajal pralni stroj, ki se mu to ne bo dogajalo, bomo deležni ene najpomembnejših revolucij na področju bele tehnike. Vendar bo do takrat verjetno preteklo še mnogo vode, če ne kar vsa.

Ideja za neučakane, ki živijo s prostorsko stisko

Strategija, ki nam preostane danes, je zato osredotočena predvsem na zmanjševanje časa, ki ga posvečamo pranju. V tem duhu gre tudi razumeti nov koncept pralnega stroja, ki ga je v začetku leta predstavil LG. Južnokorejsko podjetje je namreč razvilo nov dizajn, ki bo vsaj deloma olajšal težave ločenega pranja perila. Namesto enega bobna, kot smo navajeni iz običajnih pralnih strojev, koncept twin wash v en pralni stroj vključi večji boben, ki se odpira od spredaj, in manjšega, ki je skrit pod velikim bobnom in se odpira navzgor, kot predalnik. Pri podjetju trdijo, da bodo tovrstne naprave zmanjšale čas, ki ga posvečamo pranju, ker ne bo treba čakati na pranje različnih skupin perila. Ker je spodnji boben tudi manjši in tako primernejši za pranje občutljivejših oblačil, ki jih imamo praviloma manj, bomo zmanjšali tudi porabo vode.

Podatek je vsekakor pozitiven, čeprav bi za pravo oceno naprave morali videti tudi ceno, po kateri se bo prodajala. Ni ti treba biti astrofizik, da na podlagi opisa LG ugotoviš, da gre pravzaprav za dva ločena pralna stroja, ki sta sestavljena v eno neločljivo napravo. Twin wash bo zato imel energijsko učinkovitost dveh ločenih pralnih strojev s primerljivo velikima bobnoma, prihranek pa bo predvsem v obliki prostora. Kljub temu ima tehnologija potencial za pomembnejše izboljšave procesa pranja. Če bi razvijalcem v prihodnjih letih uspelo z odpadno vodo iz bolj vročega bobna pomagati ogrevati vodo v hladnejšem ter tako še znižati porabo energije, bi dvojni sistem pralnih strojev vsekakor pridobil prednost pred več enojnimi. Tako pa se zdi predvsem zanimiva ideja za neučakane, ki živijo s prostorsko stisko.