Očitno obisk 48-letnega nogometnega trenerja Darka Milaniča v družbi Novice Nikčevića v nedeljo na tekmi Olimpija – Koper v Stožicah ni bil naključje, ampak je že preučeval igro Ljubljančanov, s katerimi se bodo Mariborčani v soboto ob 20.15 v Ljudskem vrtu pomerili v velikem slovenskem derbiju. Potem ko je Maribor v uvodnem krogu spomladanskega dela državnega prvenstva v štajerskem derbiju v soboto doma presenetljivo in nepričakovano izgubil s Celjem z 0:1, čeprav je imel igralca več in je Olimpija prednost povečala na šest točk, se je zelo stresel stolček 46-letnega hrvaškega trenerja Krunoslava Jurčića.

Za temperamentnega hrvaškega strokovnjaka je bil uradno ključen krizni sestanek vodstva mariborskega kluba v ponedeljek zvečer, ko so dolgo v noč iskali razloge, kaj je bilo narobe med zimskimi pripravami v Turčiji in v pripravi na tekmo s Celjani, da je bil start v spomlad neuspešen. Ekipa, ki je začela tekmo proti Celju, je izgubila tudi zadnje tri zahtevne prijateljske tekme na pripravah v Beleku proti Esbjergu, Astani in Dnipru brez doseženega gola. Z neuspehom na štajerskem derbiju je strelski post raztegnila na štiri tekme. Športni direktor Zlatko Zahović se je odločil za šok terapijo z odstavitvijo Jurčića, ki Ljudski vrt zapušča po zgolj šestih mesecih, in vrnitev Darka Milaniča, ki se pod Kalvarijo vrača po 33 mesecih.

Igralci niso sprejeli trenerjevega načina dela

Z izjemo obvestila na klubski spletni strani, da Jurčić ni več trener, da se mu zahvaljujejo za opravljeno delo v minulih šestih mesecih ter da je prvi in edini kandidat za novega stratega Darko Milanič, v Ljudskem vrtu včeraj uradno niso komentirali zamenjave. Oba včerajšnja treninga je vodil dosedanji pomočnik Saša Gajser, uradne potrditve in predstavitve novega trenerja pa še ni bilo. Milanič si je sicer v družbi Zahoviča in Mirana Pavlina z varne razdalje s tribune ogledal včerajšnjo popoldansko tekmo za trening med moštvoma A in B, na kateri je enega izmed šestih golov za prvokategornike dosegel Milivoje Novaković, ki naj bi v vijoličastem dresu debitiral v soboto.

»Nič spektakularnega. Klub je pričakoval nadgradnjo dobrega dela, ki ga je trener opravljal prvih šest mesecev. Velik alarm se je prižgal že v Turčiji. Po pogovorih z igralci vidim, da niso sprejeli trenerjevega načina dela, zato tudi takšna podoba na igrišču. Morali smo ukrepati. Tu smo, da sprejemamo odločitve,« je povedal Zlatko Zahović za spletno stran Večera, v kratkem pogovoru pa nam je podobne argumente sinoči ponovil še njegov pomočnik Miran Pavlin.

Jurčić je Maribor lani jeseni popeljal iz krize. Na 15 tekmah na klopi Maribora je dosegel devet zmag, štiri remije in dva poraza (Zavrč, Celje). Z novim sistemom igre 4-3-3 je poskrbel za veliko število golov, kar je poželo odobravanje pri gledalcih. V zimskem premoru je vodstvo kluba uslišalo skoraj vse želje trenerja. Prišlo je šest novih igralcev, največ v zgodovini kluba v zimskem prestopnem roku. To so mladi upi Rahmanović, Palčič, Šme, Ahmedi, ki pa so se med pripravami poškodovali, izkušeni branilec Defendi in golgeter Novaković. Nad prihodom slednjega naj Jurčić ne bi bil navdušen.

Odziv navijačev na šokantno zamenjavo je bil buren, večina se z njo ne strinja. Prvič po osmih letih in pol v vlogi športnega direktorja se je pod plazom kritik znašel Zahović. Očitno se je pred derbijem odločil za šok terapijo, saj Maribor zaradi zaostanka šestih točk nujno potrebuje zmago proti Olimpiji, sicer bo prvenstvo več ali manj odločeno.

Milanič brez večjih uspehov v Gradcu in Leedsu

Zahović si je želel, da bi včerajšnja treninga že vodil Milanič, a Izolan je moral najprej prekiniti pogodbo z Leeds Unitedom, ki mu poteče junija. Milanič je Leeds vodil zgolj 32 dni (od 23. septembra do 25. oktobra 2014) in na šestih tekmah brez zmage osvojil le tri točke, nakar ga je svojeglavi lastnik kluba Massimo Celin zamenjal. Milanič je imel z Leedsom dveletno pogodbo, a izplačila so zamujala. Zahovića in Milaniča ne povezuje le evropski projekt Maribora, ki sta ga skupaj gradila pet let od leta 2008 do 2013 ter osvajala lovorike in postavljala mejnike, ampak precej več. Kot najstnika sta bila soigralca v beograjskem Partizanu in nato v zlati generacije slovenske reprezentance, v kateri je bil Milanič kapetan, Zahovič pa najboljši igralec, ki je spoštoval hierarhijo v slačilnici, dokler Darko zaradi poškodbe ni moral predčasno končati kariere.

Milanič je edini izmed sedmih trenerjev Maribora pod vladavino Zahovića, ki je odšel sam in ni bil odstavljen. Milanič je junija 2013 čez noč zapustil Maribor tik pred začetkom priprav na novo sezono in povsem šokiral Zahovića, potem ko je bil že narejen načrt dela. Odšel je v 70 kilometrov oddaljeni Sturm iz Gradca (s seboj je odpeljal napadalca Roberta Berića), kjer je kot igralec preživel sedem let in nastopal tudi v ligi prvakov. Na avstrijskem Štajerskem, kjer s Sturmom ni dosegel večjih uspehov (hiter izpad iz Evrope in peto mesto v avstrijskem prvenstvu), je zdržal le dobro leto, nato pa ga je premamila ponudba Leedsa, kjer je imel tako kot v Gradcu ob sebi za pomočnika nekdanjega golgeterja Novico Nikčevića. Očitno Zahović z zadnjimi potezami, s katerimi je šokiral nogometno Slovenijo, stavi na to, da Milanič najbolje med slovenskimi strategi ve, kako se s trenerske klopi osvajajo lovorike v Sloveniji.

Vsi trenerji NK Maribor v obdobju športnega direktorja Zlatka Zahovića

NK Maribor, Wikipedia

PODATKI

Marijan

Pušnik

Milko

Djurovski

Branko

Horjak

Darko

Milanič

od 23. 8. 2007

do 5. 11. 2007

od 8. 11. 2007

do 29. 5. 2008

od 29. 5. 2008

do 3. 6. 2013

od 20. 7. 2007

do 21. 8. 2007

Ante

Čačić

Ante

Šimundža

Krunoslav

Jurčić

Darko

Milanič

od 5. 6. 2013

do 29. 9. 2013

od 30. 9. 2013

do 17. 8. 2015

od 30. 8. 2015

do 29. 2. 2016

od 1. 3. 2016

DOSEŽKI TRENERJEV

Ante Čačić

Ante Šimundža

Darko Milanič

2 naslova državnega prvaka

1 slovenski pokal

1 slovenski superpokal

1-krat uvrstitev v skupinski

del lige prvakov

4 naslovi državnega prvaka

3 slovenski pokali

2 slovenska superpokala

2-krat uvrstitev v skupinski

del lige Evropa

1 slovenski superpokal

1-krat uvrstitev v skupinski

del lige Evropa