Ker bo drevi v Stožicah zaostali derbi 15. kroga v slovenski nogometni ligi med Olimpijo in Mariborom, bodo konec tedna le tri tekme 18. kroga. Preostali tekmi Olimpija – Krka in Maribor – Gorica bosta v sredo.

Olimpija – Maribor (danes ob 20.15): Olimpija ima na lestvici sedem točk prednosti, a trenutno vodilni klub lige lahko le sanja o pogojih za delo, ki jih imajo Mariborčani. Ljubljančani so brez lastnega centra za trening, razpeti so med Šiško in Stožicami, najete klubske pisarne imajo na tretji lokaciji. Mariborčani imajo moderno domovanje v Ljudskem vrtu, občasno se umaknejo v Rogozo. O tem, da bi imeli kot Maribor kar na stadionu posebej za športnike prirejene zajtrke in kosila ter masaže in savne, ki pospešijo regeneracijo, lahko v taboru Olimpije trenutno le sanjajo.

V obeh taborih so zelo optimistični in napovedujejo zmago. Obeta se hud boj za vsak meter igrišča. Ker Maribor glede na zaostanek bolj potrebuje tri točke kot Olimpija, so se v taboru gostiteljev posebej pripravljali, da jih bo Maribor morda napadel z agresivnim pristopom in visokim ritmom. »Ob naši dobri igri in kančku sreče se lahko zgodi, da bomo imeli deset točk prednosti. Lahko se pripeti tudi obraten scenarij. Pri meni ne bo evforije, če zmagamo, in ne bo katastrofa, če izgubimo. Večja katastrofa bi bila, če bi premagali Maribor in nato v sredo izgubili s Krko, ker bi s tem porušili vse, kar smo dobrega naredili. Zadovoljni bi bili tudi s točko, a bomo igrali na zmago, da z njo razveselimo navijače,« je napovedal trener Olimpije Marijan Pušnik. Prepričan je, da ima Maribor več problemov kot Olimpija.

Tudi Mariborčani zagotavljajo, da so v reprezentančnem premoru dobro trenirali. »Napake s prve tekme smo analizirali. Samo bedaki jih ponavljajo. Menim, da mi nismo bedaki. Dobra Olimpija našo ekipo dela le še boljšo. V Ljubljano gremo, da odigramo moško tekmo. Ker igramo dobro in imamo pet zaporednih zmag, sem optimist,« je odločen trener Maribora Krunoslav Jurčić, ki bo prvič občutil vse, kar prinaša največji slovenski derbi.

Potem ko so iz Ljubljane poslali sporočilo, da je Maribor pod večjim pritiskom, ni bilo treba dolgo čakati na odgovor izpod Pohorja. »Mi ne poznamo strahu in pritiska. Maribor je ekipa, ki zadnja leta prevladuje v Sloveniji in polni stadione. S takšno popotnico bomo šli v tekmo. Ukvarjamo se le z našo igro in taktičnimi zamislimi. Veselil se bo tisti, ki si bo upal več. Glede na to, kako velik klub je Maribor, razmišljamo le o zmagi,« je napovedala mariborska desetica Agim Ibraimi, ki je posebej poudaril, da so pripravljeni na vse mogoče vremenske razmere. Naš namig: 0.

Luka Koper – Zavrč (danes ob 16. uri): Tekma klubov, v katerih je največ sprememb in zmede, s svojimi potezami pa nižata verodostojnost slovenske lige. Trener Slavko Matić je sedem tekem vodil Zavrč, nato se je čez noč preselil v Koper. Med premorom je Koper ostal brez predsednika Anteja Guberca (nov nogometni izziv bo morda našel v tretjeligašu Izoli) in sedmih najboljših igralcev, ki so dobili izpisnice, a bodo za nove klube lahko zaigrali šele spomladi. Matej Palčič in Amar Rahmanović sta želja Maribora, Denisa Šmeta bi radi videli v Domžalah, nove klube iščejo še Ivica Guberac, Mitja Lotrič, Ante Tomić in Goran Galešić. Ker Kopru zdaj primanjkuje igralcev, kupuje brezposelne. Zadnji je prišel 29-letni Hrvat Drago Gabrić, ki je bil v Sloveniji že član Domžal, a se ni naigral. Ivica Solomun je že peto trenersko ime na klopi Zavrča. Naš namig: 1.

Krško – Domžale (danes ob 16. uri): Ker so Domžale specialist za gostovanja, čaka Krško težko delo, da osvoji vsaj točko. Krško ima težave z neučinkovitostjo, saj je doseglo le osem golov. Naš namig: 2.

Celje – Rudar (jutri ob 17.30): Celjani bodo skušali z zmago v lokalnem derbiju pobegniti z dna lestvice. Naloga bo zahtevna, saj so Velenjčani ostali neporaženi na zadnjih osmih gostovanjih v Areni Petrol. Naš namig: 0.