Rasizem ni prisoten le na tribunah stadionov, temveč tudi v pisarnah nogometnih klubov, so prepričani številni temnopolti trenerji, ki si svoj kruh služijo v Evropi. »Lahko igramo, ne smemo pa voditi. Očitno so črnci sposobni le izvrševati navodila,« je na diskriminacijo v nogometu za tiskovno agencijo AFP opozaril selektor Konga Florentino Ibenge. Ugotovitve slednjega niso iz trte izvite, temveč imajo realno podlago.

V Angliji je namreč prvega temnopoltega trenerja mogoče najti šele na klopi drugoligaškega kluba Queens Park Rangers (QPR), ki ga vodi nekdanji nizozemski reprezentant Jimmy Floyd Hasselbaink, položaj pa ni nič bolj rožnat niti v elitni nemški, francoski, italijanski ali španski ligi, saj vse tamkajšnje sredine vodijo belopolti strokovnjaki. »Zakaj je tako, morata povprašati lastnike klubov. Evropski klubi nam skorajda niso pripravljeni ponuditi priložnosti. Ne zaupajo nam,« je prepričan Samson Siasia, ki je bil pretekli teden imenovan za začasnega selektorja nigerijske izbrane vrste. »Številni v Evropi nismo le igrali na najvišji ravni, marveč smo tam naravnost blesteli. Navzlic vsem trenerskim certifikatom nam klubi vseeno niso pripravljeni ponuditi priložnosti, da pokažemo svoje znanje ob igriščih,« še meni Siasia.

Eden redkih temnopoltih trenerjev, ki je v zadnjem obdobju dobil priložnost voditi nogometnega velikana, je bil Clarence Seedorf. Nekdanji nizozemski vezist je leta 2014 sedel na klop Milana, a ga zapustil že po vsega petih mesecih. »Kmalu postane očitno, zakaj nisi bil izbran,« je na lanski športni konferenci v Londonu dejal Chris Ramsey, ki je bil v lanski sezoni v vlogi trenerja QPR edini temnopolti trener v premierligi. »Moja pot je bila zelo dolga in zahtevna. Kljub temu moraš vztrajati in ne smeš povesiti glave. Včasih moraš ljudi spraviti tudi v zadrego in jim jasno dati vedeti, da dobro poznaš razloge, zakaj nisi bil izbran.«

Bo težavo odpravilo novo pravilo?

Resnosti problema se na Otoku dobro zaveda Zveza profesionalnih angleških nogometašev, ki je že predlagala uvedbo lastne različice tako imenovanega Rooneyjevega pravila, ki je v uporabi v ligi ameriškega nogometa NFL. Pravilo je v Združenih državah Amerike v veljavo stopilo leta 2003, klubom pa zapoveduje, da morajo pri iskanju novega trenerja intervjuje opraviti tudi s kandidati etničnih manjšin. V premierligi temu niso najbolj naklonjeni, so pa zato napovedali, da bodo podoben pilotski projekt zagnali v nižjih nogometnih ligah. A kot je izpostavil nekdanji angleški napadalec Les Ferdinand, angleški klubi le redko opravljajo intervjuje s trenerji, saj imajo številni že vnaprej izbranega svojega kandidata.

Diskriminatorni tudi Afričani

A ne le v Evropi, belopolte stratege favorizirajo tudi številni klubi in reprezentance v Afriki. Tako je bil pred kratkim na klop Maroka imenovan Francoz Herve Renard, ki je pred tem vodil reprezentanci Slonokoščene obale in Zambije. Tudi zato bi morale po mnenju selektorja Konga Ibenge afriške nogometne zveze več sredstev porabiti za izobraževanje lastnega trenerskega kadra. »Afričani prosimo naše voditelje naj ne upoštevajo več diskriminatornih kriterijev kot so rasa in nacionalno poreklo,« poziva Ibenge.