Z akumulatorskimi kosami Makita smo se srečali že večkrat, a nikoli jih nismo obravnavali v takšnem preglednem testu. Z močno zasedbo naprav smo dobili vpogled v razlike med posameznimi modeli in prednosti, ki jih prinašajo konkretne tehnološke rešitve ali pa morda zgolj malenkost, kot je drugi tip ročaja. Videli boste namreč, da je pri akumulatorskih napravah na izjemno visoki ravni udobje dela – vse od uporabe do shranjevanja in vzdrževanja je namreč poenostavljeno v primerjavi z motornimi napravami, ki zahtevajo vsaj osnovno tehnično znanje.

Ko isto napravo cenijo začetniki in profesionalci

Akumulatorske naprave poganja električni motor, ki ne zahteva vzdrževanja, tako ni skrbi glede goriva, vžigalnih svečk, filtrov in podobnega. Najnovejše akumulatorske naprave Makita uporabljajo brezkrtačne motorje, ki si vse bolj utirajo pot med ročna orodja na račun daljše življenjske dobe in večje moči, zaradi manjše porabe pa omogočajo predvsem daljšo avtonomijo baterije. Naprave z električnim motorjem tudi ne morete postaviti v napačen položaj, v katerem bi gorivo zalilo uplinjač ali kaj podobnega. Manjši hrup, nizke vibracije in odlično razmerje med težo in močjo jih postavljajo na mesto prve izbire, ko iščemo napravo za urejanje trate okrog hiše, ki stoji na ulici sredi mesta, kjer hrup moti sosede in nam pogosto zmanjkuje prostora za shranjevanje. Zaradi teh lastnosti je tudi razumljivo, zakaj interes za akumulatorske kose pogosto izražajo starejši uporabniki, hkrati pa jih pogosto uporabljajo tudi profesionalci. Ti najpogosteje pohvalijo možnost uporabe 18-voltnih akumulatorjev v celotnem 18- oziroma 36-voltnem (18+18) programu Makita, bistveno nižje letne stroške vzdrževanja in nizek hrup, zaradi česar so te naprave odlične za profesionalno delo v strnjenih naseljih in v bližini bolnišnic, domov za starejše občane in v parkih.

Ne pretiravajte s kapaciteto akumulatorja

V sadovnjaku smo preizkusili pet akumulatorskih kos. Modeli DUR 181, DUR 182L in DUR 184L potrebujejo za delovanje en 18-voltni akumulator, DUR 365 U in DUR 364 L pa dva. Uporabimo lahko katero koli baterijo (tudi kombinacijo 18-voltnih baterij različnih amperaž), ki jih Makita proizvaja v kapacitetah od 1,5 do 5 Ah. Z večjim akumulatorjem se podaljša čas košnje, a s tem pride tudi daljši čas polnjenja. 4 Ah akumulator, potrebuje za polnjenje približno 35 minut, kar zadostuje za slabe pol ure neprestanega dela oziroma do 45 minut dela z običajnimi prekinitvami, kot so podaljšanje nitke, premikanje okrog gredic in podobno. Akumulatorji manjših kapacitet so napolnjeni hitreje, polnjenje 5 Ah akumulatorja pa vzame skoraj eno uro. Zato aparatov ni smiselno kombinirati s preveč zmogljivimi akumulatorji, ki imajo višjo ceno in zahtevajo preveč časa za polnjenje. Seveda smo preizkusili tudi kombinacijo dveh 5 Ah akumulatorjev, ki nas za kar lep čas osamosvojita od električnih vtičnic. Po zahtevnem terenu smo namreč kosili skoraj eno uro. Kakšen je torej recept? Dober premislek in poznavanje svojega načina košnje in potreb.

Podaljšana avtonomija

Podrobnejši pogled na kose Makita pokaže številne rešitve, zaradi katerih je delo prijetnejše. Najmanjši trimer DUR 181 ima na primer možnost spreminjanja kota glave, lahko ga tudi podaljšamo oziroma skrajšamo za kakšnih dvajset centimetrov, tudi ročaj lahko postavimo višje ali tik ob os kosilnice. Tako ga prilagodimo vsakemu uporabniku, ker pa pomanjšana kosa meri le 120 centimetrov, jo lahko prevažamo že za sedežem osebnega avtomobila. Druga dva modela z enim akumulatorjem sta si podobna, a DUR 184L je zaradi sodobnejše zasnove nekoliko prijetnejši za košnjo. Tudi ta model ima nastavljiv položaj ročaja in spremenljivo dolžino kose, ukrivljena os pa omogoča pravilnejšo držo med delom. Obe kosi imata pred rezalno glavo preklopni žični ščitnik, ki preprečuje, da bi se s koso preveč približali občutljivim rastlinam. Novejši model DUR 184L ima tako kot ostali modeli (razen najmanjšega DUR 181) možnost delovanja v dveh hitrostih, ki sta označeni s simbolom zajca oziroma želve. Želvje delovanje naprave še ne pomeni, da delamo po polžje. Hitrost dela se ne zmanjša bistveno, se pa občutno podaljša avtonomija akumulatorja, zato priporočamo da večino dela opravite s to nastavitvijo, v gosti travi pa hitro vidite, če je potreben vklop polne moči. DUR 182 L ima v nasprotju z ostalimi kosami možnost brezstopenjskega nastavljanja obratov in ne le dveh hitrosti, v kar so se nekateri naši preizkuševalci skoraj zaljubili.

Delo vas bo manj utrudilo

Kosi DUR 354U in DUR 364 L delujeta na dve bateriji in sta se zmožni spopasti tudi z večjimi površinami trpežnega rastja. Na model z dvojnim ročajem smo namestili tudi priloženi štirikraki nož in drugi ščitnik rezila. Na akumulatorski kosi se nož obnaša prav tako učinkovito kot na bencinskih napravah, a prav pri nožu se nam zdi, da je še bolj do izraza prišlo tiho in mirno delovanje akumulatorske kose pri polni moči. Zmogljivosti teh dveh kos obetajo veliko in ob boku z bencinskimi napravami se ne bi imeli česa sramovati. Zmogljivost akumulatorskih kos lahko zgolj pohvalimo, saj so se zagotovo obnašale velikosti primerno, če upoštevamo samo moč in ne njihovih drugih pozitivnih lastnosti. Manjša trimerja sta primerna kot dopolnitev k vrtni kosilnici, z nakupom večjega modela pa ne bomo zgrešili niti takrat, ko iščemo napravo za čiščenje večjih zaraščenih površin.

Za koga so torej primerne akumulatorske kose Makita? Vstopni modeli prepričajo vse, ki iščejo najbolj nezahtevne stroje, kar jih je najti na tržišču. Brez skrbi glede vzdrževanja, pravilnega položaja za shranjevanje, težavnega zagona hladnega motorja ali motečega hrupa med delom. Večje akumulatorske kose pa pred motorne sorodnice postavljajo tudi profesionalci, ki želijo z enim polnilnikom in nekaj akumulatorji zagotoviti delovanje različnih naprav za delo v hiši in njeni okolici. Tem Makita predstavlja partnerja, na katerega se lahko zanesejo v najrazličnejših situacijah s prepričanjem o njegovi zanesljivosti.

Jošt Bukovec