Vrtna kosilnica in mulčer z oznako PLM5121 je robustno grajena kosilnica s štiritaktnim motorjem, katere uporaba je enostavna, celo spontana. Zaženemo jo neposredno s potegom; brez nastavljanja čoka, črpanja goriva ali česa podobnega. Pred košnjo z ročico le nastavimo višino košnje, stisnemo ročaj in zaženemo kosilnico. Praktično je rešen tudi pokrov zračnega filtra, ki je delno izdelan iz prosojne plastike, tako da omogoča pogled na filter. Vestnim uporabnikom je sicer samo po sebi jasno, da filtri zahtevajo redno čiščenje, malo manj disciplinirane kosce pa bo pogled na tako izpostavljen filter morda spomnil, da je čas za njegovo čiščenje.

Uporaba in vzdrževanje sta res enostavna, sploh če pomislimo, da gre za kosilnico, ki na prvi vtis deluje precej robustno. Nekaj dvomov so zbudili zgolj pokrovi koles, ki delujejo občutljivo, na srečo pa je njihova funkcija zgolj okrasna. Drugih skrbi s kosilnico nismo imeli, z lepim rezom v širini 51 centimetrov pa je potrdila, da je primerna tudi za zelo natančno urejanje. Takšna kosilnica se najbolje obnese na srednje velikih površinah, kjer je ne motijo niti drevesa in podobne ovire, ki se jim je treba izogibati. Nož s štirireznim sistemom učinkovito zmelje travo, izkušnje pa so pokazale, da je pri zares visoki travi za najboljše rezultate potreben večkratni prehod na različnih višinah. Možna je tudi namestitev nastavka za stranski izmet.

Odlična avtonomija akumulatorja

O razlikah med preizkušenimi škarjami za živo mejo smo lahko sklepali že pred preizkusom, saj gre ne nazadnje le za napravi z različnim napajanjem, močjo in namenom. Tako kot večkrat pa se je izkazalo, da je šele premišljen praktični preizkus pravi kazalnik kakovosti in pomanjkljivosti nekega stroja. Pri škarjah za živo mejo je tako po nekaj urah dela najbolj do izraza prišel način dela – drža rok in telesa, položaj ročaja, težišče naprave in podobno. Akumulatorski rezalnik makita BUH483 je brez vsakega kabla seveda okretna in lahka naprava, njena majhnost pa zna biti včasih tudi ovira. Krajšega noža in manjših oziroma gostejših zob rezalniku seveda ne smemo zameriti, saj to niso škarje, namenjene živim mejam z debelejšimi vejami.

makita_283.jpg

V mislih imamo predvsem razdaljo med obema ročajema, ki je nekoliko krajša kot pri podobnih napravah. Pri dolgotrajnem delu z iztegnjenimi rokami se zato hitreje utrudimo, pri delu v višini trupa pa ta problem ni očiten. Kakovostni akumulatorji električnih naprav omogočajo precej dolgo avtonomijo – Makitin 18-voltni akumulator lahko uporabljamo malo manj kot eno uro, napolnimo pa ga že v dvajsetih minutah. Na izpraznjenje akumulatorja opozori tudi indikator na ročaju, ko zasveti rdeča lučka. Ta se prižge tudi ob preobremenjenosti in nas opozarja, da ne presegamo zmogljivosti naprave. Pred koščki odrezanih vej nas varuje sprednji ščit iz trde plastike, za varnost pa dobro poskrbi tudi dodatna varovalka na ročaju naprave.

Odličen ročaj

Z električnimi škarjami je zgodba drugačna. So zmogljive in udobne, vedno pa ste odvisni od električnega priključka. Z zatičem za pas in držalom lahko kabel spravite pod nadzor, sicer pa se z nekaj kilometrine tudi novi uporabniki na kabel navadijo in jih ta med delom ne ovira. Škarje UH5570 so prepričale predvsem z domiselnim ročajem, ki ga lahko uporabljamo v dveh legah. Za pokončno rezanje ni treba obračati ročaja; na rezilniku je tako minimalno število gibljivih delov. Med delom zato ročaj enostavno preprimemo in delo nadaljujemo ob strani žive meje. Nož je dolg 55 centimetrov, tako da lahko obvladujemo večje žive meje, tudi ob nekoliko debelejših vejah.

Različen namen

Kakšna je torej naša končna sodba? Pri vrtni kosilnici sploh ni dileme, gre za zanesljivo in zmogljivo napravo. Prepričale so nas tako električne kot akumulatorske škarje, predvsem pa se je izkazalo, da gre za škarje, ki imajo vsake svoj namen. Dolgo smrekovo živo mejo boste težko zadovoljivo uredili z akumulatorskimi škarjami – v takšnem primeru so zagotovo bolj primerne zmogljivejše električne ali morda celo Makitine motorne škarje za živo mejo. Ko pa imamo opraviti s tanjšimi vejicami in je živa meja tudi v celoti manj zahtevna za vzdrževanje, so akumulatorske škarje odlična izbira. Avtonomija akumulatorja je odlična, pa tudi napolni se izjemno hitro. Najbolje bo, da povzamemo kar besede našega preizkuševalca – eno uro delaš, akumulator pa se napolni že med malico!

Več fotografij testiranega vrtnega orodja znamke Makita najdete v naši fotogaleriji.