Motorna kosa Makita EM4351UH že na papirju prepriča z močnim štiritaktnim motorjem, pa tudi pogled nanjo razkrije, da je namenjena najbolj zahtevnim nalogam. Štiritaktni motor moči 1,5 kW lahko deluje v vseh položajih, ohišje je grajeno izjemno trdno, tudi glava z nitko je velika in robustna. Gre za veliko zverino, ki pa se v praksi kljub svoji velikosti (težka je 8,6 kg) izkaže za precej bolj udobno za delo, kot bi si mislili. Nastavljiv dvojni ročaj v kombinaciji z odličnim oprtnikom namreč učinkovito razbremeni uporabnika, kar smo potrdili tudi po dalj časa trajajočem delu. Zavedamo se, da je ocena udobja pri uporabi nekega stroja lahko precej subjektivna opazka in pogosto močno odvisna od uporabnika (oziroma njegovega hrbta). Vendar pa nas je na obeh preizkušenih napravah oprtnik s svojimi širokimi in podloženimi naramnicami navdušil, udobno je bilo oblikovano tudi hrbtišče. Glede oprtnika motornega puhalnika imamo zgolj eno pripombo – pogrešali smo prsno zaponko, s katero bi bila naprava na hrbtu bolj stabilna. S trakom na bokih se teža lepo razporedi med rameni in medenico, ker pa ni manjše zaponke čez prsni koš, je bil puhalnik pri čiščenju s polno močjo na hrbtu nekoliko preveč živahen za naš okus.

Izboljšano blaženje vibracij

V zadnjem času proizvajalci vse več pozornosti namenjajo udobju uporabnika, pa naj gre za razbremenitev hrbta, rok in ušes, ali pa enako pomembno enostavnost uporabe. Na obeh preizkušenih napravah smo v tem smislu zagotovo opazili enostaven zagon hladne naprave. Oba stroja sta opremljena s čokom in črpalko za gorivo, največjo razliko pa naredi Makitin sistem zagona s samodejnim dekompresijskim ventilom in vbrizgalko. Za udobno delo s puhalnikom je kriv tudi odličen sistem kovinskih amortizerjev. Podobni so tistim s profesionalnih motornih žag, le da so večji. Vibracije na uporabnikov hrbet so zmanjšane na minimum in omogočajo tudi več ur udobnega delao. Puhalnik Makita EB7650TH je pač namenjen resnemu delu – takšnemu, ki traja dolgo in pomeni čiščenje najbolj različnega materiala. Listje se zdi razumljiv nasprotnik takšnega stroja, a čistimo lahko vse mogoče na vseh površinah. Jeseni listje na tlaku ali travi, pokošeno svežo travo, spomladi pesek na cesti, v zimskem času pa lahko na suhem snegu nadomesti tudi lopato.

Razširitev uporabnosti

Poleg rezalne glave z nitko pripada k motorni kosi tudi trikrako kovinsko rezilo za podrast. Zaradi svoje moči je kosa še posebej primerna za uporabo takšnega rezila, saj ni čutiti nikakršne podhranjenosti. Košnja goste in visoke trave je mogoča že z rezalno glavo in kakovostno nitko, z rezilom pa se lahko lotimo tudi večjih površin, zaraščenih z robidovjem, praprotjo in podobnim trpežnim rastjem. Tudi uporabo puhalnika lahko prilagodimo z več nastavki in podaljški. Okrogla šoba je najbolj univerzalno uporabna, medtem ko smo bili s ploščatim nastavkom najbolj učinkoviti pri čiščenju ravnih površin, kjer je delo spominjalo na pometanje. Ko smo odstranjevali pesek, ki je na cesti ostal od zimskega posipanja, je bil najbolj učinkovit takšen, bolj usmerjen tok zraka, všeč pa nam je bila tudi ukrivljenost nastavka. Nadzor nad smerjo pihanja je z ročico na cevi odličen že sam po sebi, pihanje pod kotom pa je še nekoliko izboljšalo našo učinkovitost. Na cesti pa smo pri eni nalogi le dali prednost okrogli šobi, saj smo s tako opremljenim puhalnikom izjemno učinkovito očistili s peskom zapolnjene mulde in bankine, ki v prihajajočem spomladanskem deževju sicer ne bi mogle odvajati meteornih voda.

Vrh piramide

Puhalnik z motorjem s 75,6 cm

3

prostornine je eden najmočnejših na tržišču. Izzivi, ki bi ga ustavili, so redki, že znana kakovost Makitinih izdelkov pa zagotavlja leta nemotene uporabe. Tudi motorna kosa s svojimi zmogljivostmi ne zaostaja, tako da lahko za obe napravi rečemo, da zmoreta vse in predstavljata vrh piramide Makitinih izdelkov. Če so njune zmogljivosti usklajene z vašimi potrebami, boste v preizkušenih napravah našli izjemni orodji za resno delo. Tudi za manj zahtevne se najde kaj primernega, kakšna nahrbtna kosa ali manjši trimer, morda enoročni puhalnik s štiritaktnim motorjem ali pa kakšen njegov električni sorodnik.

Jošt Bukovec