Letošnje zeleno leto je razdeljeno na tematske mesece in marec je mesec odgovornega ravnanja z vodo, saj 22. marca obeležujemo svetovni dan voda. Ljubljana je ena redkih evropskih prestolnic, kjer lahko pijemo naravno kakovostno pitno vodo, neobdelano s tehnološkimi postopki, kar iz pipe. Varna oskrba s pitno vodo že več kot stoletje temelji na vodnih virih v neposredni bližini mesta, javno podjetje Vodovod - Kanalizacija, ki upravlja z vodovodnim in kanalizacijskim omrežjem, pa skrbi za odgovoren in trajnosten odnos do naših vodnih virov, da bomo kakovostno pitno vodo ohranili tudi za generacije, ki prihajajo.

Predstavitve in zabavno-poučne igre v Točki.Zate.

V informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo bodo med drugim potekale predstavitve o urbani poti vode v mestnem okolju Ljubljane, o razvojnih načrtih komunalne infrastrukture, predstavitev rezultatov spremljanja kakovosti podzemne vode ter površinskih vodotokov v mestu ter predavanja, zakaj je pomembno stanje vodomera in kako je sestavljen račun za vodo. Prve tri sobote v mesecu bodo predstavitve združene z zabavnimi in poučnimi igrami za otroke in odrasle. Veliko pozornosti bodo namenili osveščanju otrok in mladine o pomenu kakovostne pitne vode - pripravljajo izobraževalne delavnice za otroke, spletni kviz o odgovornem ravnanju z vodo, družinske delavnice in še vrsto drugih vsebin, poleg tega pa prve tri petke in sobote v marcu vabijo še na Cevkove ustvarjalnice in otroške delavnice. Pred Mestno hišo napovedujejo zanimivo dogajanje tudi ob 22. marcu, svetovnem dnevu voda, in zanimiv pogled nanjo v večernem času, ko bo le-ta osvetljena.

Četrtne skupnosti - ambasadorke Zelene prestolnice Evrope

V program zelene prestolnice so aktivno vpete tudi ljubljanske četrtne skupnosti, saj bo do konca leta vsaka izmed njih po tri tedne zelena ambasadorka. 23. februarja je štafeto ambasadorstva prevzela četrtna skupnost Vič, ki bo poslanstvo opravljala do 13. marca, nato pa ga bo prevzela četrtna skupnost Center. Četrtna skupnost Vič bo v okviru svojega programa z javnim podjetjem Vodovod - Kanalizacija pripravila delavnice s Cevkom za učence Osnovne šole Vič in za otroke vrtca Viški gaj, Cevko pa bo v marcu vsak teden gostoval tudi pri otrocih drugih vrtcev in šol. Za prebivalce 3. marca pripravljajo ogled Centra ponovne uporabe, v sodelovanju z javnim podjetjem Snaga pa bodo organizirali tudi ogled Ljubljanskega regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana. Četrtna skupnost Vič bo svoje ambasadorstvo zaključila s čistilno akcijo, ki bo v soboto, 12. marca.

Program, aktivnosti in dogodke zelenega leta lahko spremljate na interaktivni spletni strani www.zelenaljubljana.si.