Po vidnih spremembah med zimskim premorom je bila nogometna Olimpija precejšnja neznanka. Vodilno moštvo slovenske lige se prvič od ustanovitve društva pred dobrimi desetimi leti odkrito spogleduje z državno krono, a je po osvojenem jesenskem naslovu kljub temu prevetrilo trenersko klop in igralski kader, kar je spodbudilo nekaj pomislekov. Kako se bo Olimpija odzvala na novosti, kako se bo obnesel trener Marko Nikolić, kaj lahko v napadu pokažejo nove okrepitve, kakšen bo ognjeni krst vratarja Nejca Vidmarja… Na vsa ta vprašanja je skoraj štiri tisoč obiskovalcev včerajšnje spomladanske premiere v Stožicah proti Kopru dobilo zadovoljiv odgovor. Olimpija je tekmo dobila z 2:0, njena prednost pred Mariborom pa se je trinajst krogov pred koncem sezone povečala na šest točk. Prihajajoča sobotna tekma vseh tekem v Ljudskem vrtu bi lahko prvenstvo morda že dokončno nagnila na stran Ljubljančanov.

Zajc motor ekipe in igralec z idejo

»Daleč od tega, da bi lovoriko lahko osvojili že v soboto v Mariboru. Opozoril bi vas na pomembno podrobnost. Če bi jeseni odšteli obe tekmi Olimpije in Maribora, bi imela oba kluba enako število točk. To pomeni, da se naslov prvaka osvaja tudi na drugih tekmah, ki v javnosti nimajo tolikšnega odmeva kot derbiji. V vsakem primeru pa bo gostovanje v Ljudskem vrtu zelo pomembno,« pravi trener Olimpije Marko Nikolić, ki se je včeraj na klopi obnašal zelo umirjeno. Skorajda se ni razburjal, pritoževal ali poskakoval kot njegov predhodnik Marijan Pušnik.

Očitno bo Olimpija pod Nikolićem igrala taktično bolj previdno, kar bi ji v boju za naslov prvaka lahko prineslo dodatno stabilnost. Ljubljančani so jeseni navduševali z visokim ritmom, veliko teka in hitrimi prehodi v napad. Zdaj že oddana Andraž Šporar in Ezekiel Henty sta pridno tresla nasprotnikove mreže in skrbela za spektakel, ki je privabljal gledalce v Stožice. Če sodimo po včerajšnji tekmi s Koprom, bo Olimpija spomladi resnejša in manj hazarderska.

Točno taka je bila včeraj v prvem polčasu, ko je igrala zelo malo. Pobudo je (namenoma) prepustila Kopru, ki je s šestnajstimi novinci plačal ceno neuigranosti, a je za pogumen pristop in odprto igro pridobil simpatije nevtralnih spremljevalcev hladnega popoldneva v Stožicah. Ko je Koper ogrožal ljubljanska vrata in preizkušal formo debitanta Nejca Vidmarja v vratih Olimpije, so zeleno-beli povedli po prvem strelu na gostujoča vrata. Podajo hitronogega in iznajdljivega Blessinga Elekeja je z glavo izkoristil Miha Zajc, motor spomladanske Olimpije in igralec z idejo. Prek Zajca je šla v nadaljevanju skorajda vsaka uspešna akcija Olimpije, ki je v drugem polčasu Kopru vzela žogo in imela dogajanje pod nadzorom. Trener Nikolić je zadel z menjavo, ko je v igro poslal izkušenega, a pretežkega Miroslava Radovića, ki je Stožice že po štirih minutah igre dvignil na noge. Njegov gol, ko je žogo umirjeno ustavil in jo poslal v nebranjeni desni kot koprske mreže, je dokončno odločil zmagovalca.

Matić: Kot v najmočnejših ligah

»Vsak začetek je zahteven. Pripravljalne tekme so nekaj povsem drugega kot prvenstvo. Poglejte izide prvega spomladanskega kroga in videli boste veliko presenečenj. Gre za psihološko pripravljenost. Tudi mi smo imeli v prvem polčasu nekaj težav, a smo zadeli ob pravem času. V nadaljevanju smo imeli vse pod nadzorom. Tekmo je odločil Radović s svojo kvaliteto. Pomembno je, da smo osredotočeni na dosego svojega cilja, do katerega pa moramo odigrati še trinajst tekem,« je številnim novinarjem razlagal trener Olimpije Marko Nikolić in dejal, da je bila tekma s Koprom po kakovosti verjetno celo nad povprečjem v slovenski ligi. Morda bo Nikolić v soboto v Mariboru preizkusil najodmevnejšo okrepitev Danka Lazovića, ki si je včerajšnjo tekmo ogledal na dobro obiskani tribune VIP.

In Koper? Nikolić pravi, da bo primorska zasedba spomladi trn v peti marsikaterega kluba. Jesenski Koper je v primerjavi s sedanjostjo kot dan in noč. Zamenjali so tudi trenerja. Slavko Matić je prišel iz Zavrča. »Pozimi se je marsikaj dogajalo v klubu, zato sem s predstavo v Stožicah zadovoljen. Takšen nogomet igrajo tudi v najmočnejših evropskih ligah. Pričakoval sem veliko golov, a mi nismo dosegli niti enega. V prvem polčasu smo bili boljši, nato je prevladovala Olimpija,« je povzel Slavko Matić.