Nogometaši Maribora so priprave na spomladanski del začeli odločeni, da osvojijo dvojno krono. To pomeni, da morajo v prvenstvu nadoknaditi zaostanek treh točk za Olimpijo, v polfinalu pokala pa premagati Zavrč, da bi se v finalu 25. maja v Kopru pomerili z zmagovalcem dvoboja Celje – Domžale. V zimskem premoru sta Ljudski vrt zapustila reprezentančni desni bočni branilec Petar Stojanović, ki je za odškodnino tri milijone evrov odšel v Dinamo iz Zagreba, in napadalec Dalibor Volaš, ki bo po skromni minutaži v Mariboru kariero nadaljeval v Maleziji.

Novinci v klubu so Amar Rahmanović, Matej Palčič, Denis Šme (vsi Koper), Valon Ahmedi (Celje) in Rodrigo Defendi, Brazilec z italijanskim potnim listom, ki je nazadnje igral na Kitajskem. Toliko okrepitev pozimi še ni prišlo v klub. V Ljudskem vrtu pravijo, da je velika okrepitev tudi vrnitev Aleksandra Rajčevića po težki poškodbi sredi lanskega poletja. Zaradi poškodbe na treningih manjka Palčič, ki je jeseni še kot član Kopra moral na operacijo kolena. Ob prestopu novembra lani so mu zdravniki Maribora prižgali zeleno luč, poškodoval se je kmalu po začetku priprav, zato je na terapijah v Termah Čatež. V klubu zagotavljajo, da bo kmalu nared, da zasede mesto na desnem boku, kjer je doslej igral Stojanović.

Evropa brez novih sponzorjev

»V Mariboru kadrovanje že osem let poteka po enakih principih. Do nedelje, ko se izteče prestopni rok, so možni le še lepotni popravki. Če bo trener še kaj videl, bomo ukrepali, glavno pa je, da smo z Rodrigom dobili izkušenega branilca. Zadovoljni smo z igralsko kakovostjo novincev, pa tudi po človeški plati,« je pojasnil športni direktor Maribora Zlatko Zahović, potem ko se je opravičil, da se ni mogel takoj odzvati na klic, ker je urejal zadnje podrobnosti za prestop Rodriga. Zahovićevo obnašanje je pravo nasprotje njegovega tekmeca iz Ljubljane Ranka Stojića, ki se na naše klice in sporočila SMS ne odziva.

Maribor je ostal zvest politiki, da za igralce ne plačuje visokih odškodnin, ampak izbere v glavnem tiste, ki so prosti na trgu. »Nikoli ne smeš pozabiti, kdo si in kaj si, zato je za nas to edini možen način kadrovanja. Čeprav smo igrali v ligi prvakov in evropski ligi, to še ne pomeni, da so se nam povečali prihodki od sponzorjev. Mi nimamo dedka Mraza,« je bil odkrit Zahović. Poudaril je, da Maribor ne more plačati 800.000 evrov odškodnine, kot je Olimpija za napadalca Blessinga Elekeja iz Gorice, tudi 180.000 evrov za vratarja Nejca Vidmarja bi bil visok vložek. »Vsak ima svojo računico in strategijo. Za Maribor bi bila takšna poteza veliko tveganje, ki bi lahko ogrozila obstoj kluba. A Ljubljančani so v drugačnem položaju kot mi. Imajo gospoda, ki daje denar, mi ga pač nimamo in si ga moramo služiti sami,« je dodal Zahović.

Pozorni tudi na Domžale

Mariborčani so odigrali dve pripravljalni tekmi. Z madžarskim klubom ZTE so remizirali 2:2, hrvaškega prvoligaša Zagreb so premagali s 3:0. Trenutno so na pripravah v Moravskih Toplicah, najpomembnejši del pa bodo opravili v Beleku v Turčiji, kjer bodo igrali tekme s šestimi kakovostnimi nasprotniki. Med njimi bo tudi Astana iz Kazahstana, ki jih je lani izločila v kvalifikacijah za ligo prvakov.

»Maribor bo spomladi še boljši, kot je bil v finišu jesenskega dela. Gledalci bodo videli ekipo, ki zmaguje. Z Rodrigom smo dobili čvrstino in vodjo v obrambi, ki bo vnesel zanesljivost. Zimske priprave bodo ključne za podobo Maribora spomladi in tudi že za evropske tekme, saj je poleti premor kratek. Trener Jurčić bo prvič priprave lahko opravil v celoti, potem ko smo imeli lani ogromno smole s poškodbami. V Turčiji bodo pogoji za delo fantastični, tekmeci pa najtežji možni,« je razlagal Zahović in priznal, da podrobno spremlja, kaj se dogaja v vseh klubih prve lige. Pravi, da sta Maribor in Olimpija res medijsko najbolj zanimiva, a opozoril, da vsi pozabljajo na odlične Domžale.