Današnji dan je poseben za 1322 Slovencev, ki imajo rojstni dan le vsaka štiri leta. Letos je namreč prestopno leto, ki vsebuje tudi današnji 29. februar, medtem ko ima ta mesec ob neprestopnih letih le 28 dni. Praznovanja smolčkov, kot so poimenovali današnje slavljence, bo torej letos verjetno bolj pristno kot zadnja tri leta, državne statistike pa se bodo zagotovo povečale na račun današnjih novorojenčkov. Glede na podatke iz preteklih let namreč lahko pričakujemo, da bo danes na svet prijokalo nekaj deset otrok. (leta 2012 se jih je rodilo 51, 2008: 49, 2004: 50, 2000: 60, 1996: 53, 1992: 54…).

Ni treba praznovati vsako leto

Danes praznuje tudi Marjan Košuta, dopolnil bo osem smolčkovih let in 32 običajnih. Sam se zaradi datuma svojega rojstnega dneva ne počuti prav nič osmoljeno, kakor namiguje vzdevek smolček. Nasprotno. »Še bolje mi je, ker mi ni treba vsako leto praznovati rojstnega dneva,« je dejal s šaljivim prizvokom, v katerem pa je bilo tudi precej resnice. Ni namreč ljubitelj velikega slavja ob rojstnem dnevu. »S tem se bolj obremenjujejo drugi. Včasih so v zagati, ker na običajno leto ne vedo, kdaj naj mi čestitajo. Na koncu je tako, da je rojstni dan razvlečen na dva dneva, eni mi čestitajo 28. februarja, drugi prvega marca. To je še posebno priročno, ker imam veliko sorodnikov.«

Nekaj posebnosti je bilo le povezanih z datumom njegovega rojstva. V vrtcu se je lahko postavljal pred vrstniki, ko jim je govoril, da nima rojstnega dneva. Ko je še hodil v šolo, se ni vedelo, kdaj naj mu sošolci in učitelji čestitajo, v času informacijske družbe pa tega ne ve niti facebook, ki razen ob prestopnem letu uporabnikov ne spomni, kdaj naj Marjanu Košuti čestitajo za rojstni dan. Letos teh težav ne bo. Se obeta velika zabava? »Ne vem. Zaradi tega se bolj sekirajo drugi kot jaz,« je dejal, nato pa postregel še z anekdoto. »Mama mi je pravila, da je oče včasih v službi govoril, da ima rojstni dan 29. februarja, da bi se izognil pogostitvi sodelavcev. Potem se mu je pa za kazen sin rodil ravno 29. februarja,« je dejal malo za šalo, malo zares.

Pri Steyerjevih bo trgatev

Medtem ko Marjan Košuta praznovanju rojstnega dneva ne posveča velike pozornosti, je vinarska družina Steyer iz Plitvice v občini Apače rojstvo hčerke Vaneje na 29. februar združila s svojo dejavnostjo. Ob njenem rojstvu se je rodila tudi ideja o smolčkovi trgatvi. Danes, ko Vaneja Stayer praznuje 16. rojstni dan, jo bodo priredili četrtič. Smolčkom so razposlali vabila, in nekateri bodo danes trgali posušeno grozdje, iz katerega bodo naredili vino sorte dišeči traminec. Tako kot smolčki je tudi vino nekaj posebnega, saj nastane le vsaka štiri leta.

Jeseni dajo grozdje sušit na podstreho, 29. februarja ga potrgajo, prodajajo pa ga šele štiri leta po trgatvi. Danes bodo ponudili vino letnik 2011, trgali pa bodo grozdje letnika 2015, ki bo nato štiri leta najprej čakal v hrastovih sodih, šele nato ga bodo pretočili v steklenice. »Na trgatev bo prišlo kakšnih pet, deset smolčkov, predvsem iz naših krajev. Nameravala je priti tudi skupina iz Ljubljane, a so morali prihod odpovedati,« je pojasnil Vanejin oče Danilo Steyer in dodal, da je to vino nekaj posebnega. Je sladko, intenzivne zlatorumene barve, vonj spominja na vrtnice. Steyerjevi dodajajo, da je »po okusu harmonično, bogato in oljnato, sladko, z dolgim pookusom«. In ime vina, ki ga bodo dali danes na police? Se razume, Steyer Vaneja 2011, sladko.