V receptih za sladice je med sestavinami velikokrat naveden vaniljev sladkor, vaniljeva pasta, vaniljeva esenca, vaniljev strok ali vaniljeva aroma. Vanilja je plod srednjeameriške orhideje vzpenjalke, ime vanilla pa izhaja iz španščine in pomeni strok. Vanilja čudovito diši in sladico vsekakor obogati, saj je pomemben čut pri uživanju pri jedi voh.

Čeprav so vaniljevi stroki najboljša izbira, pa niso poceni. Najbližje vaniljevim strokom je vaniljeva pasta, ki pa je v Sloveniji ni enostavno dobiti in je tudi med dražjimi pekovskimi sestavinami. Prav zato ni presenetljivo, da za peko največkrat uporabljamo vaniljevo esenco, vaniljev sladkor ali vaniljevo aromo.

Kupljene umetne vaniljeve esence niso zdrave, saj so kemično proizvedene in vsebujejo ogromno nezdravih sestavin. Zato je najbolje, da med peko uporabljamo domačo naravno vaniljevo esenco. Priprava esence je popolnoma enostavna. Potrebujete le majhno stekleničko z navojem, vodko in nekaj vaniljevih strokov. Stekleničko dobro operite, vaniljeve stroke pa zarežite na pol po dolžini stroka. Polovice vaniljevih strokov prenesite v stekleničko in vanjo vlijte nekaj vodke. Čeprav prvoten vložek v pripravo vaniljeve esence ne bo zanemarljiv, pa boste v esenci uživali zelo dolgo. Ko porabite nekaj esence, vanjo enostavno ponovno zlijte malo vodke, na pol leta pa dodajte kak strok vanilje. Stekleničko približno enkrat na teden pretresite, da se vaniljeva pasta ne usede na dno, ampak se spoji z vodko.

Če sedaj uporabljate vaniljev sladkor, ki ga lahko enostavno pripravite doma tako, da uporabljene razpolovljene stroke enostavno shranite v posodico s sladkorjem, vam bo vaniljeva esenca na začetku morda malo nenavadna, saj v primerjavi z vaniljevim sladkorjem ne bo sladka, a vaniljeva aroma bo močna in vašo sladico bo resnično obogatila. Zaradi alkohola naj vas ne skrbi, med peko namreč izpari in sladica je zato primerna tudi za otroke.

Čeprav je še daleč do prazničnih decembrskih dni in na novoletna darila najbrž še ne mislite, imejte v mislih, da je doma pripravljena vaniljeva esenca čudovito darilo, lahko jo podarite tudi za rojstni dan. Sicer pa pravo aromo vaniljeva esenca razvije po nekaj tednih namakanja. Želim vam veliko užitkov v peki, morda tudi z doma pripravljeno vaniljevo esenco. Vsekakor pa čim prej pripravite pečen ananas z medeno omako – tako dobre ananasove sladice še niste jedli!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za medeno omako:

2 žlici medu, 1/2 žlice oljčnega olja, 1 žlica soka limete, 1 večji ščepec cimeta, 1 žlička vaniljeve esence

Preostale sestavine:

1/2 svežega ananasa

Priprava

Vse sestavine za omako dajte v skodelico in dobro premešajte. Za ta recept uporabite svež in zrel ananas – zrel je takrat, ko lahko liste zlahka izpulite. Ananas olupite in ga narežite na približno centimeter debele kolobarje.

Ponev za žar zelo dobro segrejte. Ananasove rezine na obeh straneh premažite z medeno omako in prenesite na ponev za žar. Po približno štirih minutah (toliko časa, da se ananas segreje in malenkost zmehča) rezine obrnite in popecite še na drugi strani.

Popečene rezine prenesite na krožnik, pokapajte s preostalo omako in postrezite.