Laktozna intoleranca je bolezen, ki prizadane določen odstotek odraslih, še večkrat pa novorojenčke. Je predvsem presnovna motnja, ki se pojavi zaradi zmanjšane dejavnosti ali odsotnosti encima laktaze v prebavnem sistemu. Njeni simptomi se ponavadi pojavijo do dve uri po zaužitju sestavin, ki vsebujejo laktozo, predvsem mlečnih izdelkov. Simptomi so bruhanje, trebušni krči, napenjanje in tudi bruhanje.

Vsi, ki ne smete uživati mlečnih izdelkov ali pa se jim (občasno) izogibate, boste danes prišli na svoj račun. Predstavljam smetano, narejeno iz indijskih oreščkov. Za pripravo potrebujete le namočene in neslane indijske oreščke ter vodo in močan multipraktik.

Smetana iz indijskih oreščkov je čudovito enostavna in okusna. Pripravljena smetana iz indijskih oreščkov zaradi svoje strukture nadomesti predvsem smetano za kuhanje in kislo smetano. Glede na uporabo lahko vanjo umešate, kar želite - česen, limonin sok, čili v prahu, sladkor ...

Za pripravo tega recepta nujno uporabite majhne makarončke, saj bi večje testenine vase posrkale preveč smetane. Da bo omaka še boljša, pa uporabite še nekaj čudovite in dišeče zelenjave - gobe, sušene paradižnike in špinačo.

Odlične in zdrave recepte brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za smetano iz indijskih oreščkov:

150 g nesoljenih indijskih oreščkov, 1/2 žličke soli, približno 1,5 dcl vode

Ostale sestavine:

200 g majhnih makarončkov, 4 stroki česna, 200 g gob, 50 g špinače, 6 sušenih in v olje vloženih paradižnikov, sol, poper, 1/2 žličke čilija v prahu (neobvezno)

Sestavine za posip:

1 vejica svežega peteršilja, 2 žlici indijskih oreščkov

Priprava

Najprej pripravite smetano iz indijskih oreščkov. Oreščke dve uri ali čez noč namakajte v hladni vodi. Vodo potem odlijte in oreščke dobro splaknite pod tekočo vodo. Oreščke stresite v mešalnik, jim dodajte sol in vodo in jih dobro zmiksajte. Miksajte približno 5-10 minut (čas bo odvisen od moči vašega mešalnika!), da dobite kremasto strukturo, podobno "normalni" smetani za kuhanje. Dodajte več vode, če želite bolj tekočo smetano.

Makarončke – naj bodo čim manjši – skuhajte v slani in vreli vodi po navodilih na embalaži. Dve žlici indijskih oreščkov na hitro prepražite na suhi in vroči ponvi, potem pa jih skupaj s peteršiljem sesekljajte.

Ko voda, v kateri se makarončki kuhajo zavre, začnite pripravljati omako. V večjo ponev ali kozico prenesite na rezinice narezane sušene paradižnike. Ko se malenkost prepražijo, dodajte česen in ga pražite približno minuto, le da se zmehča , a nikar ne zažge.

Potem v kozico stresite na rezine narezane gobe in jih pražite približno 5 minut, oziroma toliko časa, da spustijo vodo, se ta pokuha in da se gobe zmehčajo. Posolite, dodajte čili v prahu in poper ter premešajte. Potem dodajte špinačo in mešajte, da špinača uvene.

Kuhane makarončke odcedite in prelijte z žlico olja ter premešajte. Kozico nujno odstavite z ognja, vanjo umešajte smetano in premešajte, da dobite kremasto omako.

V kremasto omako potem na hitro umešajte še makarončke in jih servirajte, potresite z mešanico oreščkov in sesekljanega peteršilja in takoj postrezite.