Krompir – najboljše je, da za to jed uporabite drobnejšega – le dobro umijte in mu odstranite morebitne črne pikice. Če je lupina tanjša, ga ni treba lupiti. Potem se lotite rezanja. Vzemite jušno žlico, nanjo postavite krompir in vanj večkrat zarežite z nožem. Ker je žlica zaobljena, krompirja ne boste prerezali, temveč boste vanj naredili samo zarezo. Povsem enostavno, kajne?

Majhni in večji triki lahko kuhanje za res poenostavijo. Sledi še nekaj splošnih nasvetov, s katerimi si boste olajšali kuhanje, prihranili čas in energijo ter kuhinjske dogodivščine naredili še zabavnejše in zanimivejše.

Za pripravo solatnih prelivov uporabite stekleno posodico z navojem – morda posodico od kremnega namaza ali arašidovega masla. Vse sestavine za preliv dajte v posodico, jo dobro zaprite in pretresite. Kremni preliv je tako pripravljen v nekaj sekundah.

Da pri kuhi testenin ali čaja ne boste nestrpno čakali na vodo, da bo zavrela, uporabite grelnik za vodo. Prihranite čas in energijo.

Da vam prsti po lupljenju in ribanju česna ne bodo smrdeli, uporabite stiskalnik za česen. Česna ni treba niti olupiti.

Sir, ki zelo rad hitro splesni, shranite v plastični posodi s pokrovom. Odstranite plastiko in posodico dobro zaprite. Tako shranjen bo zdržal mnogo dlje.

Kuhanje je lahko tudi enostavno in zelo zabavno. Tudi s pomočjo majhnih trikov. Sedaj pa brž v kuhinjo in pripravite krompirjeve ježke. Navdušeni boste!

Odlične in zdrave recepte poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine

400 g drobnega krompirja, 50 g olivnega olja, 50 g masla, sol, poper, 1 šopek svežega peteršilja, 1 limona (1 žlica limonove lupinice in 1 žlica limonovega soka), 4 stroki česna

Priprava

Krompirju odstranite morebitne pike in ga dobro umijte; če je lupina tanka, ga ni treba lupiti. Vzemite navadno jušno žlico in nanjo položite krompirček ter večkrat zarežite vanj v razmiku manj kot pol centimetra. Zaradi uporabe žlice krompirja ne bo mogoče zarezati do konca, spodaj se bo še vedno držal skupaj. Ko se bo krompir spekel, se bo razmik med rezinicami povečal in ga naredil neverjetno simpatičnega.

Maslo stopite, ga zlijte k olivnemu olju, dodajte še limonovo lupinico in limonov sok ter posolite in popoprajte.

Zarezani krompir položite v pekač, premažite s polovico oljnate zmesi, v pekač dodajte še neolupljene stroke česna in eno uro pecite v pečici, ogreti na 175 stopinj Celzija.

Po 30 minutah pečenja, ko se rezinice krompirčka že malo razprejo, krompir še enkrat premažite s preostalo polovico oljne zmesi in ga pecite še 30 minut.

Pečeni krompir okrasite s sesekljanim svežim peteršiljem in ga postrezite. Pečene česnove stroke olupite in tudi te postrezite – česen bo mehak, dišeč in neverjetno sladek.