Litijski občinski svetniki so z 12 glasovi za in osmimi proti sprejeli proračun, ki mu zelene luči nista dala ne odbor za finance ne nadzorni odbor občine z dr. Klemnom Grošljem na čelu. Po njihovem na občini ne sledijo usmeritvam računskega sodišča in ukrepom za konsolidacijo občinskih javnih financ. Opozicije pa ne jezi le, da so načrtovani prihodki nižji od obveznosti, ki jih ima občina skupaj s preteklimi dolgovi, temveč tudi še ena 1,33 milijona evrov visoka dokapitalizacija finančno shiranega podjetja SVC Litija, ki ga je občina ustanovila za potrebe izgradnje socialnovarstvenega centra.

A če župan Franci Rokavec na eni strani politično nima posluha za svarila opozicije, da zaradi pitanja zgolj enega shiranega podjetja z zamudami pri plačilih uničuje razvoj drugih javnih zavodov in občinskih organizacij, je toliko bolj skrb vzbujajoče, da ga ne zanimajo niti opozorila nadzornega odbora občine. »Obstaja tveganje razkoraka med prihodki in odhodki, saj ima občina še za 6,8 milijona evrov preteklih neporavnanih obveznosti, v kratkem pa se bo ta znesek povišal še za 2,1 milijona evrov,« opozarja prvi nadzornik občine. Zato je letos načrtovanih 14,4 milijona evrov prihodkov in 12,5 milijona evrov odhodkov zelo varljiva interpretacija »prihranka«, se strinjajo tudi svetniki Rokavčeve opozicije.

Kozlevčar o nerealnih prihodkih, Rokavec o rebalansu

Načrtovani proračunski presežek je zavajajoč tudi zato, ker na občini spet predvidevajo 1,6 milijona evrov prihodkov od prodaje nepremičnin, čeprav izkušnje iz preteklih let kažejo, da so sposobni prodati le kakšno desetino načrtovanega. »Župan je že lani ob še ambicioznejšem cilju obljubil, da bo vsake tri mesece poročal o realizaciji prodanih nepremičnin. Pa niso nič poročali, ker niso nič prodali,« je vnovičen prodajni optimizem komentiral Rudi Kozlevčar. Rokavec je v odgovor podobno neprepričljivo kot lani zatrjeval, da so na seznam nepremičnin za prodajo uvrstili takšne, za katere verjamejo, da jih bodo lahko prodali, če bi prihodki zaostajali za načrtovanimi, pa bodo junija pripravili rebalans proračuna.

A je vprašanje, kaj drugega od nadaljnjega odlaganja plačil obveznosti do proračunskih porabnikov in dobaviteljev bi z morebitnim rebalansom sploh lahko naredili. Zato je vnovična dokapitalizacija SVC Litija še toliko bolj neracionalna, so prepričani v opoziciji, sploh ker po oceni računskega sodišča ne bo zadnja. Že deveti milijon evrov, ki ga bo občina vložila v podjetje, namreč še vedno ne bo dovolj, da bi to lahko postalo finančno neodvisno od občinske blagajne, menijo državni revizorji. Po njihovih izračunih bo tako občina, če bo hotela naložbo obdržati v svojih rokah, v SVC Litija morala vložiti še vsaj 5 milijonov evrov. Podjetje namreč ne izvaja praktično nobene tržne dejavnosti, kupnina od še ne prodanih lekarniških prostorov in oskrbovanih stanovanj pa bržkone ne bo višja od 1,5 milijona evrov. Bankam pa morajo vrniti še okoli 7 milijonov evrov posojil.

Bo Kržišnikova razklala koalicijo litijske pomladi?

Poleg tega bi v podjetju morali sami zagotavljati sredstva za plače zaposlenih. Revizorji so namreč v poročilu izrazili začudenje, da gre 4000 evrov bruto za plačo direktorice SVC Litija Tatjane Kržišnik iz občinske blagajne, obenem pa razkrili še, da si je Kržišnikova med letoma 2011 in 2013, ko je bila hkrati tudi direktorica občinske uprave, izplačevala še 1350 evrov bruto dodatka za poslovodenje izgradnje socialnovarstvenega centra. To je, kot kaže, tudi prvi Rokavčev spodrsljaj, ki je zamajal njegovo desno koalicijo, zato se hoče zdaj od te radodarnosti na vsak način distancirati. Trdi namreč, da za omenjene dodatke Kržišnikovi sploh ni vedel in da je zlorabila njun ustni dogovor, ker naj bi posle za SVC opravljala brezplačno.

A Rokavca na laž postavljata tako Aleksander Gombač, ki je bil v tistem obdobju podžupan in je prepričan, da sta Kržišnikova in župan pogodbo sestavila skupaj, kot tudi Kržišnikova, ki prav tako trdi, da je Rokavec za omenjena izplačila ves čas vedel, saj je tako sestavljeno pogodbo tudi podpisal. Iz trte izvito pa je očitno tudi Rokavčevo izgovarjanje, da lahko dokaže, da so mu bila izplačila zamolčana, in sicer z izjavo Kržišnikove, da lahko prejeti denar vrne. »To sem mu napisala po elektronski pošti, ker je sam zahteval, da vrnem, češ da ima hude težave v koaliciji,« je odkrita Kržišnikova, ki 32.400 evrov bruto ne namerava vrniti. Ker nihče drug ni delal zastonj in ker izplačila niso bila nezakonita oziroma vračila ni predlagalo niti računsko sodišče, je odločena in obenem ogorčena nad Rokavčevim sprenevedanjem, da je »vsa leta funkcijo direktorice SVC prevzemala izključno na podlagi njegovih prošenj«.