Ali ste pričakovali, da bo Peter Prevc tako suvereni vladar letošnje sezone?

Že v lanski sezoni je delal skoke, s katerimi je pometal s tekmeci, vendar je bilo vmes še nekaj lukenj, ki so bile povezane s problemi v tehniki. Analiza je pokazala, da mora za uspešno zimo že poleti delati skoke brez nihanj. Le z velikim številom kakovostnih skokov se utrdijo tehnika in občutki, ker je to najboljša pot do avtomatizma. Vedno je bil poudarek na vrhunski telesni pripravljenosti, a če hkrati ne gradiš še tehnike, je to premalo za uspehe. V dogovoru s Petrom smo malo spremenili način treninga. Več je bilo specialnega treninga tehnike. S takšnim načinom dela je občutke utrdil že skozi poletje, zato je pozimi izkoristek večji.

Pred vami so tekme v Lahtiju in Kuopiu, kjer Prevc še nikoli ni bil na stopničkah, ampak je celo padel v rezultatsko luknjo. Kako se boste lotili rešitve tega problema?

Tekmovalcem ene skakalnice ustrezajo bolj, druge manj. V nasprotju s preteklostjo se letos hitreje prilagodi na zahteve skakalnice glede startne klopi, naleta, počepa in odskočne mize. Tako pride do čistejšega odskoka na mizi, leteti pa tako ali tako zna. Ker ima trdne temelje tehnike, se hitreje prilagodi tudi na profile skakalnic, ki mu niso pisane na kožo. Upam, da bo na račun tega rešil vse pasti skakalnic na finski turneji.

Ves svet gleda in skuša posnemati Petra Prevca. Ali so njegovi skoki skakalna popolnost?

Petra ni mogoče posnemati, vsak tekmovalec je namreč drugačen. Petrova tehnika je trenutno popolnost, a pomembno je, kako jo bomo pri njem razvijali naprej. Ne pričakujem težav, ker je zelo dojemljiv in učljiv. Hitro razume, kaj je treba narediti. A ni vse tako enostavno in lahko, kot je videti navzven. Le ena majhna napaka na treningu že privede do luknje v enem segmentu skoka, da nato na skakalnici ni popolnosti.

Medtem ko Prevc vodi med posamezniki v svetovnem pokalu, je za Slovenijo izziv pokal narodov, kjer z drugega mesta z velikim zaostankom gleda v hrbet Norveški.

To je velik izziv za prihodnost. Po koncu sezone bomo naredili analizo, kako priti do izkupička, da bomo tudi Slovenci kot Norvežani, s tremi, štirimi ali petimi tekmovalci na tekmi med najboljših deset, petnajst. Da bodo tudi drugi fantje stabilnejši skozi vso sezono, bo treba spremeniti nekatere stvari v načinu treninga in se tako izognili krizam. Te uspešno rešujemo, ker so temelji glede telesne pripravljenosti dobri, zato je včasih dovolj nekaj dni umika na trening, kot je bil primer pri Kranjcu in Tepešu.

Robi Kranjec bi bil po dosežkih verjetno drugi človek reprezentance že od začetka sezone, če zaradi poškodbe oktobra ne bi izgubil meseca dni treninga.

Izgubil je trening v zadnjem mesecu pred sezono, ki je zelo pomemben. Ker je velik borec in gre prek bolečine, je stiskal zobe ter treniral, da je nadoknadil zaostanek in bo v drugem delu sezone kazal vrhunske skoke. Enako velja za Tepeša.

Odkritje sezone je Domen Prevc. Ali je nevarnost, da bi se mu podrla motorika, saj njegovo telo pri 16 letih še ni popolnoma razvito?

To je vedno velika uganka. Ne vemo, koliko centimetrov bo zrasel in koliko mišične mase bo pridobil. Iz dosedanjih izkušenj pričakujem, da se bo lepo razvijal naprej. Za njegov razvoj je bila dobrodošla zaušnica z rezultatskim spodrsljajem v Trondheimu, ker se je naučil, da ne gre vse le po enostavni poti navzgor. Je delaven, ubogljiv in razume skoke. Vsi tuji trenerji pravijo, da je Domnov slog skakanja tehnika prihodnosti, kar velja tudi za Petrove predstave in najboljše polete Kranjca na poletih.

Kako boste Ceneta Prevca, ki je pridobil preveč mišične mase, vrnili med najboljše?

Dogovarjamo se, da bi ga priključili k treningom ekipe A, kar bi bilo dobrodošlo tudi za motivacijo.

Vi osebno ste veliko časa namenili uresničitvi načrta, da se Jaka Hvala vrne med najboljše. Je na pravi poti?

Da, le hitrost napredka je od skakalca do skakalca različna. Če ni potrpežljivosti in ne verjameš v zgodbo, prihaja do zamude. Upam, da mu bodo zadnji dosežki dali zagon za naprej.