Nestrinjanje s postavitvijo migrantskega centra v stavbi nekdanje velike trgovine v bližini Šenčurja je v soboto izrazilo okoli 3000 ljudi. Za varovanje stavbe je poskrbel avstrijski lastnik, okolico pa so kmalu zasedli protestniki, ki so se v Šenčur pripeljali z različnih koncev Slovenije – od Krškega do Celja. Največ je bilo prebivalcev občine Šenčur, kjer so do zdaj že večkrat poudarili neprimernost lokacije za tak center. V posebni povorki z zastavami in transparenti je bilo čez 40 traktorjev. Z njimi so se odpeljali na krožno vožnjo proti Kranju in nazaj, policija pa je tako na parkirišču pred trgovskim središčem kot na cestah v okolici mirno in brez zapletov zagotovila varnost.

Bolj znanih Gorenjk in Gorenjcev ni bilo

»Mi smo zadovoljni, da smo se Šenčurjani izkazali kot dostojni, a odločni protestniki,« je dejal župan Ciril Kozjek. Občina uradno ni bila organizator shoda, na katerega so najbolj vabili anonimni organizatorji po spletu, pridružila se je kranjska SDS: »Država mora zagotoviti varnost vsem, naše aktivnosti kažejo, da imamo v svojih prizadevanjih prav,« je dejal poslanec Branko Grims, z njim pa je bilo še nekaj politikov SDS, opazili smo tudi nekdanjega župana Tržiča in poslanca SDS Pavleta Ruparja.

Drugače bolj znanih Gorenjk in Gorenjcev nismo zasledili, udeležba drugih politikov je bila po naši oceni nikakršna, na shod je prišlo tudi precej mladih. Žvižganje, pozivi vladi in posameznim politikom ter skupen sprehod večje skupine protestnikov so bile mirne oblike shoda, ki je minil brez kakega nagovora zbranim. Vsekakor smo med udeleženci, zlasti domačini, zlahka prepoznali osnovni namen: bivalnega centra migrantov si v svojem življenjskem okolju ne želijo. Ljudje so se po kakih dveh urah mirno razšli, zabeležen ni bil praktično niti en sam incident.

Tudi proti mladoletnim migrantom

V minulih dneh so razburjeno reagirali tudi nekateri starši, katerih dijaki prebivajo v kranjskem dijaškem domu. Ker država preučuje možnost, da bi v (bolj kot ne) prazen dom naselili do 20 mladoletnih prebežnikov brez staršev, so že sledile zahteve proti. Odločitev še ni bila sprejeta, nekateri starši so sporočili, da bodo v takem primeru izpisali svoje otroke iz doma, ki ponuja prebivališče tudi dijakom športnikom.