Zlati globusi, čeprav jih nihče več ne jemlje prav resno, kar je s skrajno sarkastičnim nastopom na podelitvi podkrepil Jim Carrey, očitno še vseeno dajejo filmom dobro popotnico za kina. Ameriški začetek Povratnika je bil namreč po treh glavnih nagradah – za najboljšo dramo, režijo in glavno moško vlogo – krepko nad pričakovanji in napovedmi. Z 39 milijoni dolarjev v blagajnah se je skoraj popolnoma približal že skoraj mesec dni kraljujoči Vojni zvezd. Nekateri uspeh pripisujejo Leonardu DiCapriu oziroma privlačni moči velikih igralskih zvezd, saj je navsezadnje zadnjih pet Leovih filmov že v prvem koncu tedna preseglo 30 milijonov dolarjev zaslužka. Ali bo takšna moč končno nagrajena tudi z oskarjem, ostaja eno največjih vprašanj letošnje podelitve, čeprav so prav zlati globusi velikokrat tolažilna nagrada za na veliko filmsko noč razočarane zvezdnike.

Tekmeci v boju za vrh

Vojna zvezd počasi izgublja primat tudi drugod po svetu, je pa zato s krepkimi 53 milijoni dolarjev zaslužka film prvi konec tedna močno začel svoj pohod na Kitajskem. Prav Povratnik in Tarantinov film Podlih osem se trenutno najbolje spopadata s prevlado najuspešnejše filmske franšize: prvi je vrh lestvice zasedel v Avstriji in Ukrajini, drugi pa na Češkem, Danskem, Norveškem, Slovaškem in v Švici. V Hongkongu, Singapurju in Tajvanu sicer s tekmeci znova pometa legendarni učitelj Brucea Leeja Ip Man oziroma Veliki mojster v že tretjem filmskem nadaljevanju, ki se za zdaj uspešno kosa celo z Vojno zvezd.

Nekoliko presenetljivejši dobitnik zlatega globusa Sylvester Stallone v vnovični vlogi Rockyja Balboe prihaja v slovenska kina z že šesto različico Rockyja pod naslovom Creed. Tokrat trenira sina in naslednika svojega nekdanjega tekmeca in prijatelja Apolla Creeda. Slyjeva vloga je sicer zelo podobna legendarnemu Mickeyju, Rockyjevemu trenerju iz prvih dveh delov, s čimer je sklicevanja na začetke uspešne filmske serije že skoraj preveč. Za ljubitelje športnih in predvsem boksarskih spektaklov vredno ogleda, za vse druge pa zaradi ponovitve filmskih vzorcev niti ne.

Animirane novosti prihajajo s severa

Dve novosti v kina prihajata tudi za najmlajše ljubitelje filma. Kolosej in Kinodvor vrtita zanimivo norveško animirano pustolovščino Hokus Pokus Albert. Režiserka Torill Kove je na platnu obudila svetovno znan lik iz otroške knjige pisateljice Gunille Bergström. »Njene knjige premorejo zelo prefinjeno vedrino in modrost pa tudi veliko navdušenja in humorja. Zgodba o tem, kako si Albert želi psa, je bila priložnost, da naredim film, ki bo ponudil čustveno in vizualno bogato izkušnjo najmlajšemu občinstvu,« je povedala. Drugi animirani celovečerec, Medo s severa, ki prihaja na spored Kina Bežigrad in Koloseja, je po drugi strani značilna visokoproračunska 3D-animacija s, kot kaže, prav tako značilno zgodbo boja počlovečenih živali proti pozverinjenim ljudem, ki jim želijo vzeti življenjski prostor. Le da pingvine zamenjujejo veveričke, v glavni vlogi pa tokrat nastopa severni medved.