Potem ko so prejšnji teden neznanci z nacističnimi simboli in sovražnimi napisi popisali novomeški narodni dom, se je izraz nestrpnosti konec tedna pojavil še na panoju tik ob krožišču, ki vodi na eni strani proti avtocesti in na drugi proti novomeški Qlandii. Neznanci so s sprejem na prazen pano napisali: Ustavite islamizacijo. Po besedah tiskovne predstavnice policijske uprave Novo mesto Alenke Drenik so policisti sami opazili napis in sprožili preiskavo, z ugotovitvami pa seznanili novomeško tožilstvo.

Kot pravi Drenikova, policisti nadaljujejo zbiranje obvestil in ugotavljanje okoliščin kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Po kazenskem zakoniku je za javno spodbujanje in razpihovanje narodnostnega, verskega ali drugega sovraštva predpisana zaporna kazen do dveh let.

Še vedno pa policisti niso končali preiskave v zadevi narodni dom. Kot smo poročali, je bil ta kulturni spomenik državnega pomena, v katerem ustvarja več kot dvajset alternativnih umetnikov, slikarjev, kiparjev in glasbenikov, tarča tovrstnih izpadov že trikrat v zadnjih nekaj mesecih. Najresnejši napad se je zgodil prav na božični večer, ko so neznanci v vrata narodnega doma vrgli molotovko. Dogodek policisti obravnavajo kot sum poškodovanja tuje stvari, hkrati pa ne izključujejo možnosti razširitve preiskave. A kot so v odzivu na dogodek zapisali v županovem kabinetu, je o razraščanju ekstremizma v Novem mestu vendarle prenagljeno govoriti. »Gre za posamične primere, ki nimajo podpore v širši javnosti, a jih kljub temu ne smemo zanemariti.« ds