O razraščanju ekstremizma je prenagljeno govoriti. Gre za posamične primere, ki nimajo podpore v širši javnosti, vendar jih kljub temu ne smemo zanemariti. Takšen je odziv mestne občine na nedavni, že tretji »napad« neznancev na prvi narodni dom na Slovenskem, tako imenovani Sokolc v samem središču Novega mesta. Na občini še menijo, da cilj napadov po vsej verjetnosti ni sama stavba. »Ugotavljamo, da si storilci izbirajo čas praznikov in na tak način skušajo pritegniti dodatno pozornost.«

Neznanci so vrata in pročelje kulturnega spomenika državnega pomena v noči na petek popisali s križi, svastikami in sovražnimi napisi, na vratih pa pustili celo pisno grožnjo. »Sporočilo ognjevito, tokrat bilo v milost je ovito. Naslednjič pa ostal bo le še kamen, vse ostalo bo pogoltnil plamen,« so zapisali neznanci. Kljub temu novomeška policija miri: »Na območju policijske uprave (PU) Novo mesto v zadnjem obdobju ne zaznavamo porasta odklonskih dejanj, ki bi kazala na širjenje sovraštva ali nestrpnosti.«

Po molotovki zdaj še grožnja s požigom

Prvič je nekdo na vhodna vrata Sokolca, prizorišče novomeške alternativne scene, v katerem trenutno deluje okrog dvajset slikarjev, kiparjev, glasbenikov in drugih ustvarjalcev, mesec dni pred božičem narisal svastiko. Prav na božično noč petnajst minut po polnoči pa se je zgodil resnejši napad, v vrata so neznanci vrgli molotovko (zažigalno steklenico). Priče so opisovale dva neznanca, oblečena v črno, s križi na oblačilih. K sreči ranjenih ni bilo, ogenj so pogasili novomeški prostovoljni in poklicni gasilci, so pa vhodna vrata ravno toliko zagorela, da je ves narodni dom zajel gost dim.

Tretji »napad« pred nekaj dnevi je novomeška policija zaznala sama in sprožila preiskavo. Po besedah tiskovne predstavnice PU Novo mesto Alenke Drenik so ogled že opravili, zdaj zbirajo obvestila o dogodku. Kot dodaja, pa tudi preiskava odvržene molotovke še ni zaključena. »Kazenska ovadba še ni bila podana. Dejanje policisti v tem trenutku obravnavajo kot sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.« Kot dodaja, pa na podlagi dodatnih ugotovitev ne izključujejo možnosti razširitve preiskave.

Dobrodelnost v Sokolcu

»Sumimo, kdo bi lahko bil, ne vemo pa zagotovo. Kajti če nekdo nariše svastiko, ga pač hitro ukalupiš v neko skupino,« pravi Sebastijan Šeremet, vodja kolektiva v Sokolcu, ki se samo nasmehne govoricam, češ da naj bi narodni dom popisali kar umetniki sami. »Sam sebi na vrata ateljeja pa res ne bi nikoli kaj takega napisal, sploh pa ne takega skrpucala. Brez skrbi, vedeli bi, če bi jaz pustil grafit za seboj.«

Šeremet sicer predvideva, da gre pri vsem skupaj zgolj za »iskanje pozornosti mladih nadebudnežev«. »Menijo, da jo dosežeš s svojim videzom in slabim obnašanjem. Toda mi smo si jo pridobili, ker smo toliko pomagali ljudem. In prav to je sporočilo, ki jim ga želim dati, torej če bi radi bili opaženi, začnite delati dobro okrog sebe, pa vam bodo ljudje sledili in poslušali.« S številnimi dobrodelnimi akcijami, ki so jih izpeljali umetniki iz Sokolca, od dražbe slik za socialno ogrožene družine, brezplačne poslikave sten v varstveno-delovnem centru, Rdečem križu, ustanovi Šent do aktivnega zbiranja pomoči za poplavljence na Balkanu in begunce, so si med številnimi Novomeščani ustvarili sloves dobrotnikov. Šeremet je bil v letu 2009 na predlog Šenta imenovan celo za naj prostovoljca leta.

Še letos obnova strehe

Še vedno pa je dejstvo, da več kot 130 let stara stavba, v kateri je nekoč svoje telovadne veščine uril tudi olimpionik Leon Štukelj, klavrno propada. Večkratni poskusi prenove in oživljanja (še) niso obrodili sadov. Občina ocenjuje, da bi za celovito prenovo Sokolca, ki jo umešča v širšo obnovo mestnega jedra, do leta 2019 potrebovala okrog 3,5 milijona evrov, pri čemer bi skušala glede na njegov kulturni in zgodovinski status pridobiti 2,5 milijona evrov državnega in evropskega denarja.

Kot dodajajo v kabinetu župana Gregorja Macedonija, pa bo občina še letos z lastnimi sredstvi obnovila streho in s tem vsaj delno omejila nadaljnje propadanje objekta. Po Šeremetovem mnenju namreč streha, ki je že nevarna za mimoidoče, še ene zime ne bi zdržala.