Potem ko je upravno sodišče pritrdilo odločitvi informacijskega pooblaščenca, da mora vlada novinarju Pop TV posredovati magnetogram seje, na kateri so obravnavali kandidate za evropskega komisarja, je ta na svoji spletni strani dobesedni zapis seje tudi objavila. Iz njega je razvidno, da je predlog, da Slovenija v Bruselj pošlje tri imena kandidatov za evropskega komisarja, Tanjo Fajon, Karla Erjavca in Alenko Bratušek, pripravila takratna premierka Bratuškova. Po razpravi, ali naj o tem predlogu glasujejo, ali naj se Bratuškova iz tega glasovanja izloči, kdo naj predlog posreduje institucijam EU..., pa so sklenili, da se je vlada z omenjenim predlogom seznanila, da za njegovo posredovanje Bruslju pooblastijo slovenskega stalnega predstavnika pri EU Rada Genoria in da ministrski ekipi o tem ni treba glasovati.

Odločno proti je bil le Gregor Virant

Bratuškova je uvodoma povedala, da je po njenih informacijah rok za oddajo kandidatur konec julija 2014, torej tistega dne, ko je potekala seja vlade. Po njenem prepričanju bi Slovenija izgubila veliko priložnost, če bi ta rok zamudila in bi na koncu dobila kakšno nepomembno komisarsko mesto. Predlogu je odločno nasprotoval le takratni notranji minister in predsednik Državljanske liste Gregor Virant. »Mislim, da je v nasprotju z elementarnimi standardi politične in človeške kulture, da se neki postopek izpelje na tak način, da nekdo v vlogi predsednika vlade samega sebe predlaga in izvoli za kandidata za evropskega komisarja,« je poudaril Virant. Prepričan je bil, da bi morala Slovenija v Bruselj poslati ime enega kandidata, tega pa bi morala po posvetu s potencialnimi koalicijskimi partnerji predlagati stranka, ki je zmagala na volitvah, torej SMC. »Ta vlada je po tvojem odstopu rekla, da ne bomo kadrovali,« je Bratuškovo opozoril Virant. Preden je notranji minister zapustil sejo, mu je premierka odgovorila, da je njena vlada padla, njena stranka pa razpadla, ker mu je ona ob interpelaciji ščitila hrbet. Spomnimo, da je Zoran Janković močno pritiskal na poslance Pozitivne Slovenije, da bi pri interpelaciji glasovali proti Virantu.

Podpore in obžalovanja

Prvak SD Dejan Židan je predlog treh kandidatov za evropskega komisarja na omenjeni vladni seji ocenil kot »izbiro med dvema slabima izbirama«, podporo pa mu je napovedal, ker je na njem tudi »naša Tanja Fajon«. Finančni minister Uroš Čufer se je zavzel, da bi bila na seznamu samo premierka Bratuškova, gospodarski minister Metod Dragonja pa je obžaloval, da so še zlasti mediji oblikovali vrednostno sodbo, da je predsednica vlade samo sebe predlagala za komisarko. »Mislim, da ni tako in da moramo praktično dosti jasno izraziti, da mi kot vlada predlagamo tudi predsednico vlade.«

Alenka Bratušek je ob objavi magnetograma poudarila, da ni nikoli skrivala, da je bila pod gradivo, ki so ga obravnavali na seji vlade, podpisana sama, saj so bila na tak način pripravljena in podpisana vsa gradiva kabineta predsednika vlade. Ponovno pa je zatrdila, da se za komisarko ni predlagala sama. »V Bruselj smo poslali seznam treh imen, ki je bil usklajen s koalicijskimi partnerji, imena so predlagale stranke.«

Spomnimo, da je komisija za preprečevanje korupcije pod vodstvom Borisa Štefaneca ugotovila, da bi se morala takratna predsednica vlade izločiti iz odločanja o kandidatih za člana komisije EU ali pa o tem obvestiti KPK in se do njene odločitve umakniti iz zadeve, v kateri obstaja nasprotje interesov. Vendar pa je upravno sodišče pred dnevi ugotovitve KPK odpravilo. Štefanec se z odločitvijo upravnega sodišča ne strinja in je že napovedal pritožbo.