Po tem, ko so marca potrkali na njena domača vrata in opravili hišno preiskavo, so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada proti nekdanji premierki Alenki Bratušek zdaj vložili tudi kazensko ovadbo. Gre za znano komisarsko zgodbo: kot predsednica vlade naj bi nekdanja premierka izrabila svojo funkcijo in samo sebe predlagala za evropsko komisarko. Bratuškovi očitajo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, za kar je zagrožena kazen do enega leta zapora.

ZaAB najbolj ogorčena

Hišne preiskave v zvezi s komisarsko zgodbo, ki so bile 11. marca, pa niso potekale samo na domačem naslovu Alenke Bratušek, ampak tudi v prostorih njene stranke v državnem zboru, na sedežu stranke in v vladi. Vse skupaj je takrat sprožilo val ogorčenja v političnih vrstah. Najostreje so se odzvali člani njene stranke ZaAB, ki so ocenjevali, da je zgodba zrežirana z namenom, da bi odvrnili pozornost javnosti od drugih vročih tem. In čeprav je bilo mogoče nekatere komentarje iz ust politikov razumeti že kot poskus pritiska na preiskovalce, so ti nadaljevali svoje delo in zdaj očitno zbrali dovolj dokazov za utemeljen sum, da je Bratuškova v komisarski zgodbi prestopila meje dovoljenega.

Da so preiskovalci res vložili ovadbo proti nekdanji predsednici vlade, so nam včeraj potrdili tudi na policiji: »V povezavi z vašimi vprašanji o rezultatu kriminalistične preiskave suma kaznivega dejanja v postopku obravnave in predlaganja kandidatov za položaj v enem od organov EU vam lahko potrdimo, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v začetku julija na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja,« je pojasnil tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija.

Zdaj so na potezi tožilci

O imenih na policiji včeraj niso želeli govoriti, zaradi varovanja interesa postopka so nam odrekli tudi vse nadaljnje informacije. Vseeno pa po naših informacijah ni nobenega dvoma, da so v tem primeru ovadili prav Bratuškovo. Nadaljnja usoda postopka proti nekdanji premierki je tako zdaj v rokah tožilcev specializiranega državnega tožilstva, ki bodo morali oceniti, ali zbrani dokazi zadoščajo tudi za vložitev obtožnice in potencialni sodni postopek.