Če je bil lanski finalist lige prvakov Juventus na začetku nove sezone v italijanskem prvenstvu zaradi slabe igre in nepričakovanih porazov označen za največje razočaranje, je po 25. krogu vse drugače. Črno-beli so po zmagi na derbiju vodilnih moštev proti Napoliju z odločilnim golom Simoneja Zaze v izdihljajih tekme zmagali z 1:0 in zavzeli vrh lestvice. To je bila njihova petnajsta zaporedna zmaga v serie A. Rekord še vedno drži Inter, ki je slavil sedemnajstkrat zapored.

Allegri: Juventus je zdaj favorit

»Če bomo nadaljevali v takšnem ritmu, nam nihče ne more vzeti italijanske krone. Pri akciji za zmagoviti gol smo imeli nekaj sreče, a ta trenutek si bom zapomnil za dalj časa,« je povedal Zaza. Juventus je trenutno pravi nogometni hit na italijanskem škornju, kar pristaše stare dame navdušuje tudi zaradi bližajočega se dvoboja z Bayernom iz Münchna prihodnji teden v ligi prvakov. »Morali bomo biti še bolj potrpežljivi. Izboljšati moramo posest žoge. Tekmi z Bayernom bosta za nas pravi vrhunec,« pravi trener Juventusa Massimiliano Allegri, ki se po prevzemu vodstva v italijanski ligi ne otepa vloge favorita v boju za novi scudetto.

Vratar Gianluigi Buffon bi bil na derbiju kroga proti Napoliju glede na prikazano na igrišču zadovoljen tudi z remijem. »Tekmec bi si zaslužil točko, a nas je Zaza rešil. V zadnjih desetih minutah smo trpeli. Če bi izgubili, bi bil resno zaskrbljen, saj ne bi bilo preprosto nadoknaditi pet točk zaostanka,« je pristavil izkušeni vratar. Nogometaše Napolija je kljub porazu ob prihodu na domače letališče Capodichino pričakalo 3000 privržencev, ki so prižigali bakle in peli navijaške pesmi. Italijanske prvoligaše do konca prvenstva loči še trinajst tekem.

Sanjska vrnitev Dannyja Welbecka

Ob koncu tedna je bilo razburljivo predvsem v angleški ligi, kjer so bili kandidati za naslov prvaka različno razpoloženi. Leicester kot največje presenečenje sezone je bil po visoki zmagi pri Manchestru Cityju blizu uspeha tudi v Londonu pri Arsenalu, a je šele tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom ostal praznih rok. Po vodstvu Leicestra ob izteku prvega polčasa je v drugem delu z igralcem več izenačil rezervist Theo Walcott, v peti minuti podaljška pa je za zmago Arsenala zadel Danny Welbeck. To je bil celo prvi Welbeckov nastop po aprilu 2015, ko je staknil poškodbo kolena in moral na operacijo. Welbeck je prejšnji teden opravil le dva treninga, kar je vseeno prepričalo trenerja Arsena Wengerja, da mu je v odločilnih trenutkih tekme zaupal pomembno vlogo. »Zelo se je trudil, da bi se po poškodbi vrnil še močnejši. Soigralci so mu stali ob strani. Welbeck je čudovit človek, vsi mu privoščimo ta trenutek,« je povedal Arsene Wenger.

Arsenal za vodilnim Leicestrom zdaj zaostaja za dve točki, prav toliko kot njegov mestni tekmec Tottenham, ki je včeraj popoldne z 2:1 slavil v Manchestru pri Cityju. To je bil že drugi zaporedni spodrsljaj sinje modrih, ki bi lahko bil celo odločilen v boju za naslov angleškega prvaka. Še slabše gre Manchestru Unitedu, ki se je po sedmem prvenstvenem porazu (v soboto je klonil proti Sunderlandu) najverjetneje že poslovil od nastopa v ligi prvakov v prihodnji sezoni, saj je njegov zaostanek za vodilnimi že prevelik. Tudi samosvoj nizozemski trener na klopi Uniteda Louis Van Gaal je naposled spregovoril o realnih možnostih svojega moštva: »V tem trenutku smo bližje evropski ligi. Ne bo preprosto, saj je v Angliji zahtevna konkurenca. Proti Sunderlandu in Chelseaju smo v tej sezoni oddali že deset točk, kar je preveč. Evropska liga sploh ni slabo tekmovanje. Raven tekem je fantastična.«

Šporar debitiral v dresu Basla

Od slovenskih reprezentantov je Jan Oblak v španski ligi svojo mrežo znova ohranil nedotaknjeno. Njegov Atletico je slavil pri mestnem tekmecu Getafeju z 1:0 in ostal v resni igri za osvojitev la lige. V Italiji je enajstmetrovko za Chievo zadel Valter Birsa, kar je zadostovalo za remi proti Sassuolu (1:1). V švicarski ligi je v dresu Basla debitiral prvi strelec jesenskega dela slovenskega prvenstva Andraž Šporar. Pri zmagi Basla s 4:0 v Zürichu pri klubu Grasshoppers se Ljubljančan ni vpisal med strelce, njegovo moštvo pa ima na prvem mestu že petnajst točk prednosti pred včerajšnjim tekmecem.