Skakalnega asa Petra Prevca prav nič ne ustavi. Na večerni tekmi v Trondheimu na Norveškem je v sklopu skandinavske turneje znova z lahkoto pometel s tekmeci in dosegel že deveto zmago v tej zimi. Z novim uspehom je še korak bližje osvojitvi velikega kristalnega globusa, ki ga bodo podelili na finalu svetovnega pokala v dolini pod Poncami.

Prevc izenačil rekord Peterke

Prevc je bil izvrsten že v kvalifikacijah dan pred tekmo, ko je komaj obdržal ravnotežje na naklonu pred ravnino. Odlično formo je potrdil tudi tokrat, saj je ubranil vodstvo iz prve serije. Zmedle ga niso niti nestabilne vremenske razmere, o katerih je pripovedoval v izteku skakalnice. »Veter je tekmo naredil zahrbtno, zato sem imel tudi nekaj sreče. Oba skoka sta mi izvrstno uspela, zato sem zelo vesel zmage. Če dobro skačeš, te veter ne moti preveč, a že manjša napaka te lahko vrže iz tira,« je razložil z naskokom vodilni skakalec v svetovnem pokalu. Ker je njegov najbližji zasledovalec Severin Freund pristal šele na desetem mestu, je razlika v skupni razvrstitvi narasla na bogatih 443 točk. V Trondheimu je drugo mesto zasedel Stefan Kraft iz Avstrije, tretji je bil neuničljivi japonski veteran Noriaki Kasai.

Prevc še naprej podira mejnike v skakalni karavani. Sloveniji je priboril že 51. posamično zmago. Slavil je na petnajsti tekmi v karieri, s čimer je izenačil rekordno znamko nekdanjega moravškega šampiona Primoža Peterke. »Že, že, a Primož je kot najstnik osvojil dva velika globusa. Do njegove veličine mi manjka še veliko,« je pristavil Prevc. V Trondheimu, kjer pred novim Prevčevim zmagoslavjem ni slavil še noben od slovenskih orlov, je serijski domači športnik leta zadnjih let že štirinajstič v tej sezoni stopil na zmagovalni oder. Reprezentančni uspeh bi lahko nadgradil predvsem Jurij Tepeš, ki je bil po prvi seriji četrti, a so ga slabe vetrovne razmere porinile na končno petnajsto mesto. Anže Lanišek je bil 19., Andraž Pograjc 26., Domen Prevc 29., Jaka Hvala pa 30. Robert Kranjec v finalni seriji ni sodeloval.

Kratka pot od junaka do bedaka

Za smučarske skakalce ne bo počitka v prihodnjih dneh. Na letalnici v Vikersundu bo uvodna od treh preizkušenj na sporedu že jutri, ko bodo nadomestili odpadlo nedeljsko tekmo na Holmenkollnu. Prav v Vikersundu je Peter Prevc lani kot prvi skakalec priletel na znamko 250 metrov, a je rekord obveljal le nekaj ur. »Priznam, da sem o Vikersundu že nekajkrat razmišljal. Pred letom dni sem na sobotni tekmi postal veliki junak, že naslednji dan pa bedak, ko sem pristal pri 130 metrih. Zelo dobro vem, kako kratka je pot od junaka do bedaka. Na letalnici bo treba biti predvsem umirjen in potrpežljiv,« pravi Prevc. Reprezentančni selektor Goran Janus, ki je na trenerski tribuni znova poskočil od zadovoljstva, pa je samozavestno pristavil: »V žepu imamo novo zmago, s katero smo povečali prednost v svetovnem pokalu. Gremo naprej.«