»Imeli smo težave z oprijemom na smučeh. Uh, je bilo težko,« je po kvalifikacijah sprinta v klasiki v Stockholmu potožila Nika Razinger, potem ko je kot ostala peterica slovenskih smučarskih tekačev in tekačic ostala zunaj želene trideseterice. Razingerjeva (53.) je bila še nedavno četrta v kvalifikacijah sprinta v Drammnu, Anamarija Lampič (40.) pa po teku kariere sedma. Niti blizu izločilnim tekom tokrat nista bili niti kapetanka Vesna Fabjan (42.) in Alenka Čebašek (58.).

Servisna ekipa v odjugi in mehki smučini ni našla prave formule za oprijem pod smučmi. Slovenska reprezentanca, deveta v ženskem delu pokala narodov, je plačala ceno malih ekip, ki se na tehnološkem področju ne zmorejo bojevati z velesilami in njihovimi milijonskimi vložki. Tovrstni šok s pripravo smuči se malim ekipam zgodi nekajkrat v sezoni. Žal se je slovenski ravno v sprintu okrog kraljeve palače, kjer je Petro Majdič nasledila Maiken Caspersen Falla. Za kakšno premoč velikih gre, je dokaz že to, da so imele reprezentance Norveške, Rusije, Švedske in Finske kar 44 od 60 finalistov. Mlada upa slovenskega moškega teka Miha Šimenc (58.) in Janez Lampič (62.), ki je dobil drugo priložnost med elito kot mladinec, sta se poskušala reševati z različnima pristopoma. Janez Lampič na primer s sodobnim pristopom na soročno z drsalnimi smučmi, s katerim je zmagal tudi Rus Nikita Krijukov pred slovenskim zetom Olo Vignom Hattestadom: »Tekel sem soročno, ker se mi je zdelo, da bo hitreje, ampak mislim, da bi klasično odtekel veliko bolje. Zaradi mehkega snega se je preveč vdiralo pod palicami.« Za peterico je priložnost za popravni izpit konec tedna v Falunu na teku na razdaljah.

Nekaj upanja na boljše čase imajo slovenski biatlonci. Na tekmah v ameriškem Presque Islu je bila namreč Teja Gregorin 21., Klemen Bauer pa 32., kar sta bili najvišji uvrstitvi po tekmah na Pokljuki. Bauer je ta rezultat dosegel ob dveh kazenskih krogih, kar je bilo v idealnih pogojih v sončnem vremenu in brezvetrju kar huda kazen. Gregorinova je zgrešila zadnji, deseti strel, Rok Tršan (41.) pa je razširjeno biatlonsko štirideseterico zgrešil za vsega sekundo. Po 15 mesecih v biatlonu še ni bil nikoli tako blizu točk. Tudi Andreja Mali (44.) in Miha Dovžan (58.) letos še nista bila višje in imata dodatno priložnost na današnji zasledovalni tekmi. Lovili bodo zmagovalca Norvežana Johannesa Thingnesa Boea in Čehinjo Gabrielo Soukalovo.