Smučarski skakalci nadaljujejo skandinavsko turnejo. Na kvalifikacijah za današnji nastop na veliki skakalnici v Trondheimu (tekma bo ob 17. uri) so slovenski orli znova blesteli. Kot se spodobi, je bil najboljši kapetan Peter Prevc, sijajno pa mu je sledila šesterica sotekmovalcev. Prevc je bil z dosežkom 142 m najdaljši med vsemi ter še komaj pristal na minimalnem naklonu pred ravnino. Skozi kvalifikacije so se od Slovencev prebili še Anže Lanišek (130 m – peto mesto), Jaka Hvala (126 m – 18. mesto), Jurij Tepeš (124 m – 20. mesto), Robert Kranjec (124,5 m – 21. mesto), Andraž Pograjc (124, 5 m – 24. mesto) ter Domen Prevc (126,5 m), ki je imel kot osmi skakalec skupnega seštevka svetovnega pokala nastop na tekmi zagotovljen. Kvalifikacije je dobil Japonec Daiki Ito (135,5 m).

»Z dejstvom, da se je na tekmo uvrstilo vseh sedem slovenskih skakalcev, moram biti zadovoljen. Sicer bo treba na tekmi še popraviti nekaj malenkosti, a je zelo pomembno, da se je vse skupaj na novem prizorišču dobro začelo,« je po brezhibnem slovenskem delavniku s severa Evrope sporočil Goran Janus ter nam dejal, da današnja vremenska napoved ni tako dobra kot včerajšnja, ko so organizatorji speljali kvalifikacije v 50 minutah. Glavni slovenski trener je pristavil, da v vremenski loteriji poteka že celotna sezona, zato se morajo temu dejstvu podrediti ter se osredotočiti na svoje delo.

Pogled na lestvico svetovnega pokala pred današnjim nadaljevanjem ne zbuja strahu. Peter Prevc ima namreč po 15 tekmah kar 369 točk prednosti pred Severinom Freundom, poleg tega pa je najboljši slovenski skakalec na ekipni tekmi v Oslu ter na kvalifikacijah potrdil, da je na skandinavski turneji odlično pripravljen. »Cilji na tekmi? Vesel bom, če bomo povišali razliko v skupnem seštevku svetovnega pokala. Za kaj takšnega bodo potrebni vrhunski skoki, ki smo jih nedvomno sposobni izvesti,« napoveduje Janus ter pristavlja, da je ritem na skandinavski turneji zelo naporen, a po drugi strani enak za vse.

Pred tekmo še kratek pregled lanskega, marčevskega dogajanja na tekmi v Trondheimu. Boj je prepričljivo dobil Nemec Severin Freund (včerajšnji kvalifikacijski skok je tako kot Avstrijca Stefan Kraft in Michael Hayböck izpustil), ki je najbližjega zasledovalca Petra Prevca ugnal za več kot osem točk. Odlično šesto mesto je dosegel Jurij Tepeš, med najboljših 20 pa sta se uvrstila še Cene Prevc (18.) in Jernej Damjan (19.). »Pričakujem, da bo slika v boju za najvišja mesta podobna kot na prejšnjih tekmah svetovnega pokala. Zelo močni bodo Norvežani, ki so bili po ekipni tekmi v Oslu razočarani. A tudi mi imamo svoja orožja,« je optimistično pred pozno sinočnjo večerjo sklenil Janus.