Rumene buče so zelo staro živilo. Jedli so jih že pred 15.000 leti. Izvirajo z ameriške celine, v Evropo pa naj bi jih s Kube pripeljal Krištof Kolumb. Zelo dobro uspevajo tudi pri nas v Sloveniji. Čeprav so se dolgo časa uporabljale predvsem za krmo živalim in bučno olje, se v glavah ljudi dogaja premik in buče dobivajo vse pomembnejšo vlogo tudi v kuhinji.

Sort buč je ogromno. Najbolj znani sta muškatna buča in hokaido buča in obe prodajajo v naših trgovinah in na tržnicah. Na grobo lahko buče razdelimo na jesenske in zimske. Jesenske naj bi porabili do konca koledarskega leta, zimske pa lahko jemo tudi pozneje, saj zdržijo dolgo časa.

Buče so bogat vir antioksidantov (preprečujejo več oblik raka, tudi na dojkah in prostati), vsebujejo veliko vitamina C in E. Pospešujejo tudi prebavo, uravnavajo količino vode, znižujejo količino maščob v krvi, pomagajo pri težavah z ledvicami, krepijo imunski sistem in pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka. Pomagajo tudi pri hujšanju in upočasnjujejo proces staranja, visoka vrednost vlaknin pa ohranja tudi zdravo prebavo. Zdravo ni le meso buče, izredno zdrava so tudi semena. Vsebujejo veliko proteinov kalija in cinka ter znižujejo raven holesterola v krvi. Bučna semena lahko olajšajo simptome nespečnosti in depresije.

Shranjevanje buč je enostavno. Cele in nepoškodovane shranimo na topel in zračen prostor. Za pripravo današnjega recepta potrebujete bučni pire. Bučni pire, ki ga v ZDA prodajajo že pripravljenega kar v konzervah, pri nas v taki obliki za zdaj še ni na voljo. Lahko pa ga pripravite več – iz približno enega kilograma buče dobite pet 150-gramskih paketov. Bučni pire uporabite v sladicah, ga dodajte mleti mesni omaki ali pa ga umešajte v rižoto ali testenine.

Odlične in zdrave recepte brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 4 osebe)

3 jajca, 115 g bučnega pireja, 0,8 dcl olivnega olja, 1 žlica rjavega sladkorja, 3,75 dcl mleka, 140 g grškega jogurta, 250 g polnozrnate moke, 2 žlici pecilnega praška, 1/2 žličke soli, 1 žlička cimeta, olje za pečenje palačink, maslo in javorjev sirup za postrežbo

Priprava

Najprej pripravite bučni pire. Najhitreje ga pripravite tako, da bučo olupite, narežete na kocke in skuhate v vreli vodi. Kuhano bučo – z vilicami po 15 minutah zabodite v eno od kock, če se enostavno razpolovi, je kuhana, če ne, jo kuhajte še nekaj minut – odcedite in pustite na cedilu 3 minute, da odvečna voda izpari. Tega koraka nikar ne preskočite, ker je pomembno, da odvečna voda izpari, sicer bo pire preveč voden. Ko se iz buče ne kadi več tako zelo – nikar pa ne čakajte predolgo, bučne kocke se ne smejo ohladiti – jo prenesite v mešalnik ali multipraktik in zmiksajte v gladko maso. Prenesite jo v skodelico in ohladite.

V večji posodi dobro zmešajte jajca, bučni pire, olivno olje, mleko, grški jogurt in sladkor. Moko, sol in pecilni prašek presejte in stresite v posodo. Dodajte še sol in cimet ter premešajte le toliko, da se sestavine povežejo.

Ponev zelo dobro segrejte, potem pa v njej segrejte še malo olja. Z zajemalko zajemite malo mase in jo zlijte v ponev. Ko se na vrhu začnejo delati mehurčki, palačinko počasi in previdno obrnite. Tako specite vse palačinke. Še vroče jih postrezite s koščkom masla in prelijte z javorjevim sirupom.