Poslovnež Donald Trump pri republikancih in senator Bernie Sanders pri demokratih danes pričakujeta prvo zmago na strankarskih volitvah predsedniških kandidatov. Slavje v zvezni državi New Hampshire, ki tradicionalno voli druga, jima že dlje časa napovedujejo ankete, zato bi bil poraz katerega od njiju presenečenje, ki bi napovedovalo težave in dalo krila tekmecem.

Sandersa podpira več žensk kot Clintonovo

Pri demokratih sta v igri le še dva kandidata. Včeraj objavljene ankete so Sandersu v povprečju izmerile štirinajst odstotkov naskoka pred nekdanjo zunanjo ministrico Hillary Clinton, kar je nekako v skladu z dosedanjim trendom. Potem ko je Clintonova izredno tesno, za 0,2 odstotka, slavila v Iowi, zmaga v New Hampshiru zanjo ni tako pomembna, kot je bila leta 2008, ko je tu pred volitvami potočila nekaj solz in premagala Baracka Obamo ter kampanjo tako ohranila pri življenju. Sanders danes zmago potrebuje, da dokaže verodostojnost svoje kandidature in da pokaže volilcem, da je Clintonova premagljiva.

A vendar presenetljivo visoka podpora Sandersu taboru Clintonove povzroča nelagodje. Morda še najbolj šokanten je zanje podatek, da v New Hampshiru Sandersa podpira osem odstotkov več žensk kot Clintonovo, ki pogosto zaigra na struno tega, da bi bila prva ženska na čelu ZDA. Nekatere pristašice Sandersa so se celo pritoževale, da jih zagovorniki Clintonove obtožujejo izdaje njihovega spola.

V zadnjih dneh je Clintonova ubrala staro taktiko in v New Hampshire poslala soproga Billa, da opravi umazano delo. Nekdanji predsednik je volilcem na shodu tako dejal, da Sanders živi v oblakih, ker njegove ideje o zdravstvenem zavarovanju pod okriljem države in o zastonj kolidžih niso realne. Obenem je obtožil Sandersove pristaše, da nadlegujejo tiste, ki pozitivno pišejo o njegovi soprogi.

Medtem ko je Bill govoril v New Hampshiru, je Clintonova obiskala mesto Flint v Michiganu, kjer se ubadajo s krizo zaradi vode s prekomerno vsebnostjo svinca. Ker je Flint pretežno temnopolto mesto, je obisk povezan s krepitvijo podpore teh volilcev, ki bodo zelo pomembni v južnih zveznih državah, najprej v Južni Karolini.

Boj republikancev za drugo mesto

Pri republikancih je položaj še bolj zapleten. Ankete napovedujejo zmago Trumpa s povprečno osemnajstimi odstotki naskoka. Trump podobno kot Sanders potrebuje zmago, da dokaže verodostojnost kandidature, potem ko je presenetljivo izgubil v Iowi. Poraz sicer ne bi pomenil konca, a če ne slavi, bo konec njegovega slovesa favorita.

Za drugo mesto se potegujejo senator s Floride Marco Rubio, ki je bil v Iowi presenetljivo močan, nekdanji guverner Floride Jeb Bush, guverner New Jerseyja Chris Christie, guverner Ohia John Kasich in senator iz Teksasa Ted Cruz, ki je zmagal v Iowi. Rubio je zaradi vzpona po volitvah v Iowi osrednja tarča ostrih kritik. Najbolj ga je napadel Christie, ki ga je na sobotnem soočenju obtožil, da ne zna drugega kot ponavljati na pamet naučene odgovore. Rubio mu je potem pritrdil kar sam, ko je povsem zunaj konteksta začel ponavljati naučene kritike Baracka Obame.

Napad Christieja je logičen, saj je vse vložil v New Hampshire in nujno potrebuje dober rezultat, po možnosti drugo mesto in uvrstitev pred Rubiem, da mu odvzame status najsprejemljivejšega kandidata za strankarske vplivneže, ki ne marajo Cruza in Trumpa. Podoben je cilj Busha in Kasicha pa tudi zdravnika Bena Carsona. Ker vsem ne more uspeti, bodo po New Hampshiru sledili novi odstopi – podobno kot po Iowi, ko so se od upov za Belo hišo poslovili trije republikanski kandidati. Zdaj jih je v igri še devet, poleg omenjenih še menedžerka Carly Fiorina in nekdanji guverner Virginije Jim Gilmore.