Takšnega Donalda Trumpa ameriška javnost v volilni kampanji še ni videla. Namesto običajne samohvale le tri minutni ponižen govor. »Čestitam Tedu… Upam, da bomo v New Hampshireu lahko razglasili zmago.« Tako je newyorški poslovnež v ponedeljek priznal poraz na prvih volitvah republikanskega predsedniškega kandidata v Iowi, kjer je pred tem vehementno napovedoval zmago, tako kot so mu jo ankete, pa se je obrnilo drugače. Trump je zbral 24,3 odstotka glasov, 2,6 odstotka manj od teksaškega senatorja Teda Cruza in le 1,2 odstotka več od presenečenja večera, senatorja s Floride Marca Rubia.

Zmaga tradicije

Zmagovalec je tokrat ostal v senci zasledovalca. Trumpov poraz je največja novica Iowe, ki je dala prvi odgovor na več mesecev prisotno dilemo: ali lahko Trump neobičajno kampanjo prelije v uspeh na voliščih? Če bi upoštevali prvotna pričakovanja, je drugo mesto relativen uspeh. Glede na ankete in pričakovanja, ki v Iowi štejejo največ, pa gre za poraz in dokaz, da ima v netipičnem volilnem okolju Iowe takšna kampanja omejen domet. Medtem ko je imel Trump govore v velikih dvoranah in letaliških hangarjih, sta se Cruz in Rubio držala volilnega priročnika, prekrižarila Iowo po dolgem in počez ter se pomešala med volilce v picerijah in študentskih domovih. Ko je prišel ponedeljkov večer in so se volilci podali na zborovanja, kjer je zaželena njihova aktivna udeležba, sta bila nagrajena, za Trumpa pa je napočil trenutek resnice.

Cruz je znal prepričati evangeličane, ki v Iowi predstavljajo več kot polovico republikanskih volilcev. Nasploh so republikanski kandidati v Iowi tekmovali, kdo bo obveljal za največjega konservativca, in Cruz je sodeč po analizah prepričal štirideset odstotkov tistih, ki se izrekajo za zelo konservativne. In se jim potem tudi priklonil. Ko je vpisal volilno zmago, je v več kot pol ure trajajočem govoru dejal: »Danes so zmagali pogumni konservativci iz vseh koncev Iowe.«

Rubio zdaj prva izbira elite

Največ vetra v volilna jadra pa je dobil 44-letni Rubio, ki so mu ankete napovedovale 15 odstotkov glasov, zbral pa jih je 23 in skoraj premagal Trumpa. Rubio je očitno postal prednostna izbira za številne, ki dvomijo, da nepredvidljivi Trump ali konservativni Cruz novembra lahko premagata demokratskega kandidata. Enako mislijo vplivni člani republikanske stranke, zato je Rubio vsaj zaenkrat njihovo prvo upanje, kar se mu bo bržkone poznalo z dvigom finančne in politične podpore. So pa republikanci lahko zadovoljni z volilno udeležbo: glasove na njihovih strankarskih volitvah je v Iowi oddalo rekordnih 187.795 volilcev. To je 65.000 več od doslej rekordnega leta 2012.

Četrti med republikanci je bil upokojeni nevrokirurg Ben Carson z devetimi odstotki glasov, peti senator Rand Paul s 4,5 odstotka, šesti nekdanji guverner Floride Jeb Bush s tremi. Zdaj se bodo kandidati obeh strank preselili v New Hampshire, kjer tradicionalno volijo drugi. Za nekatere bo predstavljal zadnje upanje, da kampanjo spravijo na noge. To drži zlasti za Busha in za guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja, ki sta se načrtno osredotočila na New Hampshire, kjer bodo volili čez teden dni. Nekaj več upanja imata, ker so volilci tam manj konservativni kot v Iowi, zato zmagovalec New Hampshirea pogosto ni isti kot v Iowi.

Clintonovi Iowa za 0,2 odstotka

V New Hampshire gredo tudi demokrati. Njihove volitve v Iowi so imele pridih predsedniških leta 2000 na Floridi. Nekdanja zunanja ministrica Hillary Clinton je zmagala z najtesnejšim rezultatom v zgodovini, za 0,2 odstotka pred senatorjem Berniejem Sandersom. In trajalo je skoraj pol dneva, da so razglasili končne rezultate.

Clintonova je zbrala 49,8 odstotka glasov in je zmago krvavo potrebovala, kajti v New Hampshireu Sanders v anketah vodi za dvajset odstotkov. Začetek kampanje z dvema porazoma bi bil za nekdanjo prvo damo katastrofa. A tudi tesna zmaga ima grenak priokus, saj kaže, da je papirnata favoritka neprepričljiva in da ne zna nagovoriti leve struje, ki podpira Sandersa. Ko so na njegovem shodu predvajali njen govor, so prisotni vpili, da je lažnivka.

Sanders prav tako ni bil vzhičen. Rezultat je skušal prikazati kot uspeh, a tudi njemu bržkone ostaja grenak priokus, ker mu je zmanjkal le korak do morebitnega dvojnega slavja. To bi bila zanj popotnica z veliko težo. Po New Hampshireu namreč sledijo volitve v Nevadi in Južni Karolini. Prva ima veliko latinskoameriških volilcev, druga pa temnopoltih in pri obeh Clintonova Sandersa po priljubljenosti močno prekaša, zato se senatorju po New Hampshireu zaenkrat napoveduje dvakratni poraz.