Čeprav je bil v angleški ligi premier minuli teden na sporedu šele 25. krog, pa je bitka za čislani naslov državnega prvaka, kot kaže, že končana. Glede na to, da je do konca prvenstva še trinajst krogov, tako drzna trditev stoji na trhlih temeljih, vendar pa do nje niso prišli ugledni nogometni izvedenci, temveč za športno analizo posebej specializiran superračunalnik. Naprava, znana tudi pod vzdevkom SAM (Sports Analytics Machine), je pred derbijem med vodilnim Leicestrom Cityjem in drugouvrščenim Manchestrom Cityjem na podlagi izračunanih statističnih podatkov podala naslednjo napoved – v kolikor Leicester City zmaga na stadionu Etihad, se bo na koncu proslavil tudi v prvenstvu.

Lawrenson slabši v napovedih

Čeprav SAM še zdaleč ne velja za nezmotljivega, se njegov snovalec Ian McHale z ugledne univerze v Stanfordu kljub temu lahko pohvali, da so se napovedi superračunalnika doslej izkazale za natančnejše kot tiste, ki jih je med sezono za BBC podal eden najuglednejših nogometnih strokovnjakov na Otoku Mark Lawrenson. Omenjenega podatka so se po sobotnem srečanju gotovo bolj razveselili navijači nogometnega palčka. Lisice so le štiri dni po zmagi nad Liverpoolom slavile še proti nogometašem sinje modrih, ki so uspeli svojo mrežo ohraniti nedotaknjeno le tri minute, do konca srečanja pa jo je nasprotnik zatresel še dvakrat.

Z dvema zadetkoma se je proslavil nemški branilec Robert Huth, tretjega pa je dodal v Franciji rojeni alžirski reprezentant Riyad Mahrez, ki je povrhu postal tudi prvi nogometaš lige premier, ki je v letošnji sezoni zbral dvomestno število zadetkov in asistenc (14 golov, 10 podaj). Čast gostiteljev je v 86. minuti uspelo rešiti Sergiu Agueru, a še to le deloma, saj je zadetek dosegel iz prepovedanega položaja.

Trener Leicestra Claudio Ranieri po zmagi ni skrival zadovoljstva, saj ima njegovo moštvo zdaj pred najbližjima zasledovalcema Tottenhamom in Arsenalom pet točk naskoka, še točko več od Manchestra Cityja, ki je po lestvici nazadoval na četrto mesto. »Vemo, da je angleška liga nora. A to noro ligo bomo poskusili osvojiti. Seveda uživamo v igri in zmagah, ne želimo pa si pritiska. Pomembno je, da igramo in nadaljujemo uspešne predstave, saj gre za nenavadno ligo,« je dejal Claudio Ranieri.

Nizozemec obračunaval z novinarji

V senci sobotnega dvoboja je tokrat ostal spopad nogometnih velikanov Chelseaja in Manchestra Uniteda v Londonu. V nasprotju s tekmo, odigrano dan prej, ko so bili gosti prepričljivejši in so v okvir vrat sprožili tri strele več (7:4), so obiskovalci stadiona Stamford Bridge gledali izenačeno predstavo, ki se je končala z izidom 1:1 in delitvijo točk. Razburljivo dogajanje na igrišču se je pozneje preselilo v medijsko cono, kjer se je trener rdečih vragov Louis van Gaal otepal navedb, da ga bo po koncu sezone nasledil Jose Mourinho. »Ste zgodbo preverili pri izvršnem direktorju kluba ali lastniku? Niste. Zgodbo ste si izmislili. Tudi jaz lahko rečem, da boste jutri ostali brez službe. Povejte mi svoje ime, da novico sporočim javnosti. A pišite, kar želite. Morda se spomnite težkih začetkov Alexa Fergusona. Začeti morate učenje statistike,« je novinarje šolal Nizozemec Louis van Gaal, ki ravno zaradi takšnih in podobnih slikovitih ekscesov prevzema vlogo glavnega nogometnega burkeža v Angliji.

Na svoj račun so konec tedna prišli tudi ljubitelji nemškega nogometa, saj sta se v 20. krogu bundeslige pomerila Bayer Leverkusen in vodilni Bayern München. Bavarci so v BayAreno pripotovali v zdesetkani zasedbi, saj so zaradi zdravstvenih težav doma ostali Mario Götze, Franck Ribery, Mehdi Benatia, Jerome Boateng in Javi Martinez. Lekarnarji, za katere je Kevin Kampl odigral vseh 90 minut, so navdušili z disciplinirano igro in bili bližje trem točkam, a na koncu iztržili le eno, saj sta se tekmeca razšla brez zadetkov .