Slovensko kandidaturo za turnir (od 8. do 10. aprila v Stožicah) je uničila švedska ponudba za televizijske pravice prenosov tekem. Švedska televizija je zunaj kandidature svoje države zanje ponudila mednarodni zvezi (IHF) tako visok znesek, da je bil ta za Španijo in Slovenijo nedosegljiv. Tako se bodo čez dobra dva meseca Švedska, Španija, Slovenija in Iran za dve olimpijski vozovnici za Rio pomerili v Malmöju v dvorani za 13.000 gledalcev, v kateri so bile leta 2009 tekme na rokometnem SP, leta 2013 pa Eurosong.

»Izbira Švedske je presenečenje. Skoraj vsi smo pričakovali, da bo zmagala Španija. Ne le zaradi dosežkov na igrišču in rokometnega rejtinga, ampak tudi zaradi vpliva v IHF. Španec Miguel Roca je član izvršnega odbora in čeprav ne glasuje, ima zelo velik vpliv,« je ocenil Goran Cvijič, generalni sekretar RZS, a so bili švedski argumenti (beri: denar) močnejši. Slovenska kandidatura je bila – brez televizijskih pravic – vredna okoli 170.000 evrov, na RZS pa so upali, da bi bili v Stožicah Danci namesto Špancev (če bi slednji postali prvaki Evrope): računali so na po 2000 navijačev z Danske in Švedske, ker pa bi prodajali vstopnice za vsako posamezno tekmo, bi s tem pokrili največji del (več kot polovico) proračuna turnirja v Stožicah.

Ker je prireditelj dolžan pokriti le stroške namestitve reprezentanc in uradnih oseb (IHF, sodniki, delegati...) ter dvorane, nagradnega sklada pa ni, bi se s pomočjo sponzorjev zadeva za RZS denarno izšla. »Z že dogovorjenimi cenami za hotelske in druge storitve ter najem dvorane smo prišli do zneska okoli 170.000 evrov. Najem Stožic bi bil glavni strošek, saj bi morali za štiri dni plačati okoli 40.000 evrov,« dodaja Cvijić. Ker zdaj teh stroškov ne bo, bo lahko RZS do reprezentantov poravnala vse dolgove, katerih skupna vrednost menda krepko presega načrtovani proračun turnirja. Kvalifikacijska turnirja bosta gostili še Poljska (Makedonija, Čile, Tunizija) in Danska (Hrvaška, Norveška, Bahrajn).