Enoglasno navdušenje je v ponedeljek zajelo malo Kinodvorovo dvorano. »Vau! Ful dobro! Super!« Tako so se glasili prvi komentarji, ko je mentorica Živa Jurančič predstavila rumeno-črn logotip s kolesom in napisom Kinotrip. »Letos bo kolo, naslednje leto pa drugo prevozno sredstvo. Vas ne moti, da ni filmski logotip?« je povprašala zbrano ekipo. Ne, je dobila v odgovor. Tako se je uspešno začel ponedeljek, ki je v mestnem kinu odslej rezerviran za snovanje novega filmskega programa in festivala, ki ga za svoje vrstnike oblikujejo mladi med 13. in 19. letom. Festival bo potekal med 24. in 27. marcem, med letom pa tudi redne Kinotripove projekcije.

Brez treme

»Zelo zanimivo je, saj lahko gledamo filme, debatiramo o njih in jih pokažemo drugim,« je svoj motiv za pridružitev 22-glavi ekipi pojasnila Liza. Max je dodal: »Meni je izziv delati z ekipo, v kateri vse zanima film.« Drugi so le pritrdilno kimali in se nasmihali, brez pretirane treme pred skupinskim intervjujem. Te tudi ne smejo imeti preveč, če bodo želeli izpeljati čisto pravi filmski festival z gosti, mediji in vsem drugim pompom, ki ga spremlja. »Dobili smo edinstveno priložnost, da delamo filmski festival,« se privilegija in odgovornosti zaveda Karla. Medtem ko se je kolegica ob njej pošalila: »Vseeno še imamo malo potuhe, saj gre za prvo izvedbo.«

Tudi Jurančičeva je dodala: »Gre za pilotni projekt, zato se učimo vsi, ki smo tukaj.« Kinodvor se je projekta lotil, ker želi mlade pritegniti v kino, in kdo bo bolj poznal njihove interese kot pa vrstniki. »Kinobalon je že prerasel svoje okvire in nekateri člani ekipe izhajajo prav iz obiskovalcev otroškega filmskega programa v Kinodvoru. Želeli smo jih povabiti v kino in jim hkrati dati glas pri tem, kaj se gleda. Tako smo jim dvojno prišli naproti: s filmi o mladih in z mladimi kot ustvarjalci programa,« je pojasnila mentorica. Tudi sama je ob tem že doživela, da je bil film, ki ga je izbrala, zavrnjen. »To je pravi test za mladinske filme,« se je nasmehnila. »Vedno poslušajo naše mnenje,« pa je potrdil Max.

Tudi z gosti in spremljevalnim programom

Seveda pa ni vse lepo in prijetno, saj mlado ekipo čaka še veliko dela. Trenutno jim povzroča preglavice predvsem izbor zadnjega filma za festival. »Gotovo bo nekaj posebnega, ko ga končno najdemo,« je dodal Ambrož. Ravno po našem obisku je bil na vrsti ogled novega kandidata. Mentorica jih je pred tem še spomnila, da čaka še na opise filmov, ki so jih doslej že izbrali. »Gotovo bodo boljši kot moji ali Binetovi. Ne pozabite, besedilo ne sme biti povzetek, da ne uniči ogleda filma. Skušajte opisati, kako in kam vas film odpelje in zakaj si je zaslužil mesto na festivalu.«

Sledil je še hiter dogovor o spremljevalnem programu, ki bo zajemal VJ-janje z Rampo, mogoče pa tudi filmsko delavnico in festivalsko poddajo. Tudi goste iz filmov bodo na festival vabili mladi, upajo pa na čim boljši odziv. Razdeljeni so v manjše skupine, ki skrbijo vsaka za svoj film, hkrati pa se sproti javijo za dodatne zadolžitve. »Ta teden bomo zagnali tudi facebook profil. Kdo bi pomagal urejati socialna omrežja?« Na odgovor ni bilo treba čakati, saj sta se brez pomisleka javila Ambrož in Karla. »Vabljeni na festival,« smo lahko še slišali ob slovesu. Konec marca bomo torej že lahko videli, kaj so pripravili mladi ljubljanski filmski ljubitelji.