Vsekakor ima s svojo lego, naravnimi danostmi, kulturno in tehnično dediščino večji turistični potencial kot marsikateri kraj v regiji. Pa vendar, kot sta preverili naši izvidnici Sabina Belc in njena prijateljica Petra Škrjanc, Lovrenc na Pohorju ne ponuja nobene turistične pasti. »Vsaj ne v smislu, da bi turist lahko pri njih pustil kaj denarja,« je povedala Sabina Belc, ki je Lovrenc tokrat obiskala prvič. Z avtom – ker se pot z javnim prevozom zaplete že s prestopanjem – sta se izvidnici tja odpravili prek Maribora. »Veseli sva bili, da sva predhodno preučili pot, kajti če bi se prepustili zgolj smerokazom, je vprašanje, kje bi končali sobotni izlet,« je povedala.

Lovrenc na Pohorju ima po novem tudi označene kolesarske poti, prav tako imajo urejene pohodniške in planinske poti. Zlasti planinsko pohodništvo je na Lovrenškem zelo razširjeno. Izletniške in planinske poti so označene, in sicer na Rdeči breg, Koglerjev in Klopni vrh ter Pesek. Najlepša pa je vsekakor pot na Lovrenška jezera – barje na vrhu Pohorja, kjer je 11 jezerc. »Spletna stran občine ponuja turistu pregledne informacije, čeprav teh dejansko ni veliko,« je povedala Belčeva, ki pa je opazila, da kljub promoviranim kolesarskim turam ni nikjer zasledila informacije, na kraju samem pa točke, kjer bi si lahko izposodila kolo. »Tudi TIC je bil zaprt, poleg zaprtih vrat pa je bila interaktivna tabla z vsemi potrebnimi informaciji. Žal pa so za zaprtimi vrati TIC ostali zaklenjeni tudi vsi spominki kraja,« je še povedala Belčeva.

Ker nista kolesarili, sta se dekleti sprehodili po mestu. »Le od zunaj sva si lahko ogledali pohorsko pajštvo – sušilnico za sadje in lan. Več sreče sva imeli z ogledom pristne kmečke domačije Ladejenkovo. Vrata nama je odprl domačin in bil navdušen, da je imel tisti dan po dolgem času kar dva obiska.« Sledilo je kosilo, žal kar v lokalni piceriji, saj v mestu nista zasledila druge ponudbe. Dnevni izlet sta sklenili v Koči na Pesku. »Vračali sva se skozi Zreče in se ustavili v koči. Gostinsko ponudbo domačih jedi dobro poznava, saj sva tam jedli poleti, ko sva šli peš po Slovenski planinski poti,« je povedala sogovornica, ki se je minulo soboto v družbi prijateljice odpravila po krožni poti na Koglerjev vrh, priljubljeno sprehajalno točko s čudovitim razgledom na lovrenško kotlino. vl