Že pred odhodom si je družina na spletni strani Dobrna.si ogledala, kaj vse ponuja Dobrna. »Resnično nas je presenetilo, da ima tako majhen kraj toliko zanimivih stvari, ki si jih lahko ogledaš. Na omenjeni strani je za turiste na voljo čudovit vodnik, vsaka znamenitost ima dodaten opis, fotografije, telefonske številke, posebej pa je označena tudi na zemljevidu in poimenovana tematsko,« pove Tanja Pogačnik, ki se je po dodatne informacije na Dobrni odpravila kar v hotel Triglav. »Pri odpiralnem času TIC je pisalo, da je v nedeljo odprto od 8. do 10. ure, vendar informacije podajajo v hotelu Triglav. Tam smo dobili tudi vodnik v tiskani obliki in zemljevid.«

Ker so na Dobrno prišli že zgodaj zjutraj, so hladno vreme izkoristili za kopanje v termalnem bazenu. »Dopoldne smo preživeli v bazenu, ki je topel in čist. Imajo en večji plavalni bazen, džakuzi, otroški bazenček in zunanji bazen. Mi smo se žal hitro naveličali plavanja gor in dol. V brošuri je bilo napisano, da ima bazen novo gusarsko ladjo, ki je žal ni bilo, zato se je tudi naš otrok hitro naveličal kopanja, saj ravno zaradi ladje nismo s seboj vzeli igrač za bazen,« pove Tanja Pogačnik in doda, da jih je po odhodu iz bazena razveselilo sonce. Družinica se je odločila za ogled Loške poti, kjer je bilo tudi za štiriletnika največ zanimivosti. »Ogledali smo si dolino mlinov, kjer smo videli več kot 450 let star, še edini delujoč mlin. Predhodno smo se dogovorili za notranji ogled, pa gospodarica žal ni utegnila priti.« Pot so nadaljevali naprej do domačije Lamperček, kjer lahko vidite jelene, košute, damjake in muflone. Za ogled se morate prej napovedati, saj lastniki živijo malo naprej v vasi. »Gospa nam je prijazno razkazala posestvo, poimensko klicala jelene in prinesla zaboj jabolk, da jih je sin lahko hranil. Skupina jelenov in košut se nam je takoj pridružila, ko je zavohala hrano. Presenetili sta nas velikost in mogočnost jelenov, ki so bili hkrati tudi plašni. Sin je užival, ko so mu jeleni iz roke vzeli jabolko, gospa pa nas je poučevala o življenju živali,« pove Tanja.

Tudi za kosilo je družina na Dobrni našla veliko možnosti. »Že doma smo preverili, kje bi lahko jedli, predvsem smo se nagibali h kosilu na kakšni prijetni turistični kmetiji, kjer bi si lahko ogledali tudi živali. Žal na treh, ki sem jih poklicala, ni bilo možnosti obedovanja. Kmetija Šumečnik žal ne obratuje več. Pri Minki so imeli polno zasedeno za skupino. Domačija Lamperček pa nam je ponudila le narezek iz divjačine, kar za nas ni bila najboljša izbira.« Na koncu so se odločili za kosilo v restavraciji May. »Hrana je bila predvsem sezonska, primerna za zimski letni čas. Poleg menija a la carte so nam ponudili tri menije, eden je bil vegetarijanski. Poleg klasike za 'turiste' so na voljo tudi gobova juha, ajdove kaše, koline...« pove sogovornica, ki na koncu še doda: »Na izletu smo zelo uživali. Dobrna ponuja veliko možnosti za izlete, tako parom kot družinam z otroki. Zagotovo se bomo vrnili v ta lep kraj tudi v toplejših mesecih, ko bomo obiskali še katero izmed tematskih poti.«