Dejstvo, da je ljubljanska policijska uprava pred dobrima dvema tednoma na nastajajoči Islamski versko-kulturni center odvržene svinjske glave in kri ocenila za kaznivo dejanje, neznancev ni odvrnilo od tega, da so v noči na ponedeljek ponovili takšno nespoštljivo dejanje. Na center, ki raste na križišču Kurilniške in Parmove, so neznanci namreč spet vrgli svinjsko glavo in posodo s krvjo, s čimer so ponovno prizadeli čustva muslimanov, saj v islamu prašič velja za nečisto žival.

Tudi včerajšnji incident policisti obravnavajo kot kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti in ne zgolj kot navadni vandalizem. Kazenski zakonik za razpihovanje narodnostnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva, razdora ali nestrpnosti predpisuje kazen do dveh let zapora. Če je razpihovanje nestrpnosti med drugim storjeno s »sramotitvijo narodnostnih, narodnih ali verskih simbolov, poškodovanjem tujih stvari, skrunitvijo spomenikov, spominskih znamenj ali grobov«, kazenski zakonik določa, da se storilce kaznuje z zaporom do treh let. Islamska skupnost je že ob prvem tovrstnem incidentu komentirala, da to dejanje razume kot sovražni napad na manjšinsko skupnost.

Sidro prebarvali v roza barvo

V zgodnjih jutranjih urah je več zamaskiranih oseb vandaliziralo spomenik Sidro na Kongresnem trgu. Po poročilih ljubljanske policije so nepridipravi sidro z razpršilom prebarvali v rožnato barvo in pobegnili. Policisti dogodek obravnavajo kot prekršek.

Omenjeni spomenik je bil na Kongresni trg postavljen leta 1954 v spomin na ponovno pridobitev slovenskega izhoda na morje, pojasnjuje register nepremične kulturne dediščine. Na njegovem mestu je kratek čas stal velik kip srbskega kralja Aleksandra I. na konju, ki so ga Italijani uničili ob okupaciji Ljubljane.