Zgodovina Zlate lisice, največje mariborske zimske prireditve, ki bo ta konec tedna doživela 52. izvedbo, je pestra. Slovensko žensko alpsko smučanje je pod Pohorjem doživelo številne rezultatsko bleščeče trenutke in razočaranja, evforije navdušenja večtisočglavih množic in skoraj prazne tribune.

Ozračje pred letošnjo izvedbo je odlično. Človek ob pogledu na pohorsko strmino težko verjame, da ob pomladanskih temperaturah zre v belo strmino. Poleg tega so slovenske alpske smučarke obrnile rezultatski trend navzgor. »Da so temperature v Mariboru pozimi visoke, smo navajeni. Da je Pohorje belo, tudi. Torej ni nobenega razloga, da tudi letos ne bi izpeljali ene najboljših tekem svetovnega pokala,« dviguje temperaturo Mitja Dragšič, novi vodja tekmovanja.

»Naj se ob tej priložnosti zahvalim mariborskemu smučarskemu klubu in žičničarjem, ki so nas po dolgem času spustili na tekmovalno progo. Verjamem, da nam je trening koristil in da bomo na tekmi pokazali dobre rezultate,« napoveduje glavni ženski trener Denis Šteharnik. »S počutjem v ekipi sem izredno zadovoljen. Dobro smo trenirali in dobro tekmujemo, tako da lahko optimistično pričakujemo boje. Pričakujem dobre rezultate,« je optimističen Šteharnik. Glede na letošnje rezultate slovenske reprezentance gre pričakovati vrhunec slovenskih nastopov danes, ko se bo mariborski publiki predstavila veleslalomska prvokategornica Ana Drev, ki je včeraj sodelovala pri žrebanju startnih številk na Trgu Leona Štuklja.

Brez lanskih zmagovalk in s Tino Maze, ki bo med gledalci

Vselej so najaktualnejši zadnji spomini. Z rezultatskega vidika so bili za slovensko reprezentanco izredno slabi. Tina Maze je namreč tako veleslalom kot slalom končala brez osvojene točke, kar se je ob koncu sezone izkazalo za ključno v boju za veliki kristalni globus, ko je za Anno Fenninger zaostala za 22 točk. Kot je bila v preteklih sezonah navada, preostali del slovenske ženske reprezentance po redkih slabših nastopih Tine Maze ni znal poskrbeti vsaj za solidne rezultate. Pod Pohorjem se je v dveh dneh zbralo 25.000 gledalcev. Približno 15.000 manj od pričakovanj, k čemur je prispevalo tudi izredno slabo nedeljsko vreme. Mariborčani so lahko pozdravili zmago Anne Fenninger v veleslalomu in Mikaele Shiffrin v slalomu. Omenjeni imeni bosta poleg Tine Maze največji tekmovalni primanjkljaj letošnje Zlate lisice. Korošica si bo današnji veleslalom ogledala med gledalci.

Zadnji veliki slovenski uspeh pod Pohorjem je star tri leta, ko je Tina Maze po drugem mestu na veleslalomu prepričljivo dobila slalom. Pred tem je bila najboljša leta 2009, prvič pa leta 2005. Pred Črnjanko so na Zlati lisici z uvrstitvami na zmagovalne stopničke blestele Urška Hrovat, Nataša Bokal, Špela Pretnar, Katja Koren, Veronika Šarec in s petimi zmagami najuspešnejša Slovenka Mateja Svet. Gledalci pa imajo v Mariboru možnost videti tudi mlade slovenske alpske smučarke, ki se uveljavljajo v svetovnem vrhu. V preteklosti so si na pohorski strmini tekmovalne izkušnje pridobile vse alpske smučarke, ki so nam bile kasneje v ponos.