Peter Pen, glavni trener v moški alpski smučarski reprezentanci hitrih disciplin, je pri svojem delu umirjen. Vselej se zaveda, kaj govori, ne odziva se hipno. Ko so v Kitzbühelu po startni številki 30 prekinili smuk, ni startal na prvo žogo kot denimo Andrej Šporn ali trener Klemen Bergant. Najprej je pomislil na pozitivne plati odločitve mednarodne smučarske organizacije, da ima reprezentanco še vedno zdravo. Šele kasneje se je ozrl nazaj.

Napredujejo, a še niso na limitu

»Lahko sem srečen, da je po tekmah v Wengnu in Kitzbühelu ostala ekipa zdrava. Bili smo pravi. Dosegli smo nekaj odmevnih uvrstitev. Prepričali ste se lahko, da imamo še prostor za napredovanje, saj še nismo pokazali nastopov na limitu,« pravi Peter Pen, ki ima v tej sezoni kaj pokazati, kar zadeva napredek v slovenski reprezentanci. V vse boljšega dirkača v hitrih disciplinah se namreč razvija Boštjan Kline, ki se je v tej sezoni osemkrat uvrstil med dobitnike točk. Mariborčan je najvišje segel do 14. mesta, kar kaže, da napreduje konstantno in počasi. Vse hitrejši je tudi Klemen Kosi, ki dokazuje, da je vsestranski smučar, saj mu slalomski zavoji na tekmah v alpski kombinaciji niso tuji.

»Kline se je lani z visokimi startnimi številkami uvrščal med najboljših 30, letos je rezultate nadgradil. Veseli me, da je naredil velik napredek v superveleslalomu. Kosi napada in dela napake. Verjamem, da gre njegov razvoj v pravi smeri. Pomembno je, da v te fante verjame čim več ljudi. Le na takšen način lahko pridemo do ravni, ki si jo slovensko smučanje zasluži,« je prepričan Pen.

Konec tedna v Garmischu smuk in veleslalom

Glavni slovenski trener hitrih disciplin bi si sicer želel, da bi po tekmi v Kitzbühelu lahko ocenil vse slovenske nastope, a se je na klasičnem smuku po Streifu spustil le Boštjan Kline. »Vedno znova se učimo in kaj naučimo. Verjamem, da takšne lekcije ne bi bili deležni, če bi bil moški vodja svetovnega pokala še naprej Günter Hujara,« pravi Mariborčan. Penu ni v zadnjih tednih nikoli prišlo na misel, da bi se izgovarjal na vremenske razmere, čeprav so smukači v Wengnu nastopili v slabših pogojih kot tekmeci, tudi med smučanjem Klineta v Kitzbühelu je kar močno snežilo. »Treniramo in delamo v takšnem okolju, da skušamo vselej izkoristiti čim boljše razmere. Ko nam niso dane, se ne izgovarjamo preveč. Na dolgi rok dajeta rezultate kvaliteta in delo. Prej smo dva tedna tarnali, da nimamo snega, sedaj ves čas pada,« odgovarja nekdanji alpski smučar.

Po nastopu v Kitzbühelu je imela slovenska reprezentanca krajši čas za regeneracijo, trenutno pa je v Garmisch-Partenkirhnu. Na Bavarskem bo v soboto nova smukaška preizkušnja. Pen pravi, da se na preizkušnjo pripravljajo vsak dan posebej ter da bodo skušali biti najboljši prav na dan tekme. Ko smo Pena po koncu kitzbühelske preizkušnje vprašali, kako je zadovoljen z vadbenimi razmerami, je v svojem pozitivnem slogu odgovoril: »Trudimo se. Problemi so manjši in jih rešujemo sproti. Ne bi izgubljal besed o stvareh, ki niso dobre. Sedaj je čas za delo in žetev.«

Spored, moški, Garmisch-Partenkirchen, četrtek: trening smuka, petek: trening smuka, sobota: smuk (ob 11.30 – zmago brani Hannes Reichelt), nedelja: veleslalom (prva proga ob 10.30, druga ob 13.30 – zmago brani Marcel Hirscher).