Prvi alpski smučarski domači vrhunec sezone je pred vrati. Alpske smučarke iz 23 držav so zbrane v štajerski metropoli, kjer se bodo jutri na veleslalomu in v nedeljo na slalomu na 52. Zlati lisici borile za točke svetovnega pokala. Slovenska ekipa bo številna. Reprezentantke imajo pod vodstvom glavnega trenerja Denisa Šteharnika sijajno priložnost, da so najboljše pred domačimi gledalci. Za njimi je za zdaj dobra sezona, poleg tega pa so imele priložnost prejšnji teden trenirati na tekmovalnem terenu.

Dragšičeva mirnost vzbuja optimizem

Včerajšnji opoldanski pogled na mariborski snežni stadion je bil povsem spomladanski. Mlada moška družba je bila ob steklenicah piva na vročem soncu, ki se je v senci ogrelo do 17 stopinj Celzija, v kratkih rokavih že precej opečena. Z izjemo para, ki si je naročil malo pivo tujega proizvajalca, je bila na drugih mizah raznovrstna kava. Delavci so postavljali ciljno areno. Ciljna strmina je bila povsem poledenela, naravnost nad njo pa je sonce skrbelo za krasno kuliso. Po strmini se je s Trikotne jase spustil novi vodja tekmovanja, nekdanji alpski smučar Mitja Dragšič. Čeprav svojo vlogo opravlja prvič, je videti miren. Dragšič vzbuja optimizem, da se danes in jutri na 52. Zlati lisici obetata vrhunski tekmi svetovnega pokala.

Največ oči bo uprtih v Ano Drev, ki je na mariborski veleslalomski generalki v Flachauu zasedla drugo mesto. »Sem zelo mirna. Nisem si naložila nobenih bremen. Na treningih mi gre dobro,« je kratka in jedrnata Ana Drev, ki ima na mariborskih preizkušnjah izredno slabo statistiko. »Če kdaj, potem je letos čas, da jo izboljšam,« odgovarja 30-letna smučarka iz Šmartnega ob Paki. Med dobitnice veleslalomskih točk sta se v tej sezoni uvrstili še Katarina Lavtar in Tina Robnik. Posebno čast tekmovanja pred domačimi gledalci bo na veleslalomu doživela Ilka Štuhec, sicer specialistka za hitre discipline. »Ne bom le nastopila, gotovo bom tekmovala. Upam, da se bo pod Pohorjem zbralo veliko gledalcev,« si želi Ilka Štuhec.

Slovenski slalomski napad

Poseben razlog za optimizem imajo tudi slovenske slalomistke. Razlog se skriva v dejstvu, da bo najboljša trojica startala takoj po najboljši trideseterici. Katarina Lavtar je bila zaradi dobrih točk FIS tega udobja deležna že na dosedanjih preizkušnjah. Ana Bucik si je boljšo številko zagotovila z nekaj dobrimi uvrstitvami v svetovnem pokalu, Maruša Ferk pa na zadnjih tekmah nižjega ranga. »Po Flachauu sem imela zaradi bolečin v gležnju desetdnevni premor. Ko sem si obula čevelj, nisem vedela, kaj pričakovati. Vesela sem, da sem opravila dober trening, čeprav je bolečina še prisotna,« priznava Ana Bucik, v tej sezoni najboljša slovenska slalomistka. »Izpolnila sem enega od ciljev te sezone, da si močno izboljšam startno številko. Zdaj imam vse možnosti, da dosegam vidne rezultate,« kipi od optimizma Maruša Ferk.

Mariborski praznik se bo začel danes z javnim žrebanjem veleslalomskih startnih številk na Trgu Leona Štuklja. »Čeprav temperature niso preveč prijazne, sem prepričan, da se nam konec tedna obeta vrhunska preizkušnja. Letos bomo predstavili nekaj novosti. Upamo, da se bodo prijele,« napoveduje generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar.