1. Zamenjajte stari grelnik za ogrevanje vode. Novi električni grelniki so tako dobro izolirani, da izgubljajo zelo malo toplote, zaradi česar so dosti varčnejši od starih modelov.

2. Vključujte grelnik ponoči v času cenejše tarife.

3. Pri nakupu se prepričajte, da zmogljivost ustreza vašim potrebam. Prevelik segreva več vode kot je treba, premajhnega pa bi morali vključiti tudi v času dražje elektrike.

4. Razdalja med pipo in grelnikom naj bi bila čim krajša, da po nepotrebnem ne bi izgubljali toplote v ceveh.

5. Kombinacija manjšega kuhinjskega grelnika z grelnikom srednje velikosti za kopalnico je boljša opcija kot eden veliki.

6. Vodovodne cevi naj bodo dobro izolirane.

7. Najboljša temperatura vode v grelniku je 65 stopinj Celzija. Če je nižja, omogoča razvoj bakterij, če je višja, pa prihaja do nalaganja vodnega kamna v ceveh in grelniku, kar povečuje strošek ogrevanja.

8. Smotrno je enkrat na dve leti pregledati grelnik in očistiti vodni kamen.

Ali ste vedeli?

- Poraba tople vode v gospodinjstvu znaša približno od 300 do 800 litrov na teden.

- Za eno kopanje v kadi porabimo od 80 do 120 litrov, v pršni kabini pa okoli 50 litrov vode.

- Po izračunih Centra za energetsko učinkovitost pri Jožefu Štefanu stane segrevanje enega litra vode z 12,5 na 60 stopinj Celzija porabe elektrike stovatne žarnice, ki je prižgana pol ure. Segrevanje 80 litrov vode stane 0,70 evra.

- Dve kopanji v kadi staneta kot en liter bencina. Če na mesec segrejemo v povprečju 1600 litrov vode, na to stane približno toliko kot 10 litrov bencina. Če bi se člani povprečnega gospodinjstva prhali namesto kopali v kadi, bi lahko na mesec prihranili toliko bencina, da bi se pripeljali iz Ljubljane do Novega mesta ali pa celo do Trsta (odvisno od porabe). Če bi imeli električni avto, pa bi prišli celo do Dunaja!

Vir: www.pozitivnaenergija.si