Med ovadenimi zaradi projekta prenove Trga Leona Štuklja se je leta 2013 znašel tudi Franc Kangler. Mariborski kriminalisti so mu očitali, da je zlorabil županski položaj. »Kriv sem za vse, kar se je dobrega zgodilo v Mariboru,« se je tedaj razburjal novinarjem.

Ker pa je mariborsko okrožno tožilstvo lani zavrglo obtožbo zoper bivšega župana in še zoper nekatere druge osumljence, se morajo zaradi sporne prenove Trga Leona Štuklja zagovarjati samo še trije; nekdanji županov svetovalec za investicije Emanuel Čerček in bivša direktorja komunalnega podjetja Nigrad Silvo Plesnik ter Srečko Hvauc. Zadeva je na okrajnem sodišču v Mariboru včeraj doživela predobravnavni narok.

Da občinska naložba, ki se je z 1,5 milijona evrov podražila na skupno 3,5 milijona evrov, ni potekala v skladu s predpisi, je že spomladi 2012 ugotovila notranja revizorka Marjeta Štrus. V več postopkih je zaznala visoko stopnjo tveganja morebitnih nezakonitosti.

Posli mimo zakona o javnem naročanju

Občina ni objavila razpisa za izbor najugodnejšega izvajalca za prenovo Trga Leona Štuklja, temveč je posel kategorizirala kot investicijsko vzdrževanje in ga s tako imenovano in-house pogodbo neposredno podelila Mariborskemu vodovodu. Podjetje v stoodstotni lasti občine je na trgu opravilo zgolj zamenjave vodovodov v vrednosti 62.000 evrov, za preostala dela v vrednosti 937.000 evrov pa je sklenilo pogodbo s podjetjem Nigrad, ki je v 75-odstotni lasti mariborske občine. Po prepričanju tožilstva je bila predaja poslov z vodovoda na Nigrad zakonsko dopustna, nezakonito pa naj bi bilo nadaljnje ravnanje komunalcev. Podizvajalska dela so namreč brez javnih razpisov in mimo zakona o javnem naročanju podelili devetim zasebnim podjetjem.

Direktor Nigrada Silvo Plesnik je avgusta in septembra 2010 sklenil štiri pogodbe s podizvajalci, vse so presegale vrednost 40.000 evrov, kar je zakonska meja, nad katero je treba objaviti javni razpis za zbiranje ponudb. Ker se je Plesnik s tem izognil določilom zakona o javnem naročanju, je po prepričanju okrožnega tožilca Andreja Kirbiša zlorabil svoj uradni položaj, izbranim podjetjem pa omogočil pridobitev nepremoženjske koristi.

Plesnik je včeraj zanikal krivdo, njegova obramba pa je predlagala izločitev okrajne sodnice Sonje Krajnc ter še izločitev dveh dokazov iz spisa, in sicer uradnega zaznamka ter zapisnika Plesnikovega zaslišanja na policiji. Kriminalisti ga so namreč zaslišali kot pričo in ne kot osumljenca, zaradi česar je imel drugačen procesni položaj. Sodnica Krajnčeva bo o zahtevi odločila s posebnim sklepom.

Kitajski kamen polagali že pred sklenitvijo pogodbe

Novembra 2010 je direktor Nigrada postal Srečko Hvauc. Na gradbišču Trga Leona Štuklja naj bi dvakrat zlorabil uradni položaj. Prvič s tem, ko je s podjetjem Gradom sklenil pogodbi za tlakovanje trga v skupni vrednosti 196.675 evrov. To je storil šele potem, ko je podizvajalec že začel polagati kitajski kamen. Drugo očitano kaznivo dejanje pa se navezuje na tri pogodbe s podizvajalci v skupni vrednosti 677.000 evrov, ki so bile prav tako sklenjene mimo zakona o javnem naročanju. Hvauc vztraja, da ni kriv.

K podpisu spornih pogodb naj bi ga po prepričanju tožilstva napeljeval Čerček. Včerajšnjega predobravnavnega naroka se ni udeležil. »Krivde ne priznavam in pričakujem umik obtožnega akta ali oprostilno sodbo,« nam je sporočil Čerček. »Sem pa vesel, da se bodo te zadeve zdaj dokončno razčistile.«