V minulih štirih letih se je Mirko Žagar, nekdanji stečajni upravitelj Tovarne avtomobilov Maribor, pritožil na skoraj vse izrečene sodbe. Edina izjema v tej kazenski zadevi epskih razsežnosti je bila sodba ustavnega sodišča, ki je pred slabim letom razveljavilo sodbi vrhovnega in mariborskega višjega sodišča. S tem je Žagar dobil še eno priložnost, da dokaže svojo nedolžnost.

Jara kača na sodiščih

Septembra lani je murskosoboško okrožno sodišče Žagarja obsodilo zaradi zlorabe položaja in pravic na tri leta zapora. To je bila že druga prvostopenjska obsodba. Decembra 2011 ga je mariborsko okrožno sodišče obsodilo na tri leta in pol zapora, od tega je Žagar odsedel dve. Ustavno sodišče je namreč razveljavilo sodbe vrhovnega in višjega sodišča, ker nekdanji stečajnik ni imel zagotovljenega nepristranskega sojenja. Utemeljen dvom je vzbujala okoliščina, da ga je leta 2004 kazensko ovadilo okrožno sodišče v Mariboru.

Višje mariborsko sodišče je lani razveljavilo prvostopenjsko sodbo in krajevno pristojnost za ponovno sojenje preneslo v Mursko Soboto. A tudi tamkajšnji senat ni verjel Žagarjevemu zatrjevanju, da ga tožilstvo preganja po krivici, obtožnica pa je konstrukt. Žagarjev zagovornik Stanislav Klemenčič se je pritožil tudi na to obsodbo in predlagal razveljavitev prvostopenjske sodbe ali izrek milejše kazni. Senat mariborskega višjega sodišča je včeraj opravil sejo, na kateri se je seznanil s tem obsežnim kazenskim primerom. Sodbo bo izdal pisno.

Žagar ne gre več za zapahe

Veliki pok z imenom afera Pompe, ki je zanetil sodni proces zoper Žagarja, je odjeknil leta 2004. V afero je bilo vpletenih pet mariborskih stečajnih upraviteljev. Finančnemu inženiringu Dušana Pompeta je med letoma 1996 in 2003 iz stečajne mase nelegalno posodil okoli 2,2 milijarde tolarjev (9,18 milijona evrov). Pompetovo podjetje je zaradi prezadolženosti leta 2004 zdrsnilo v stečaj. Upnikom je ostalo dolžno 21,5 milijona evrov, terjatev Tamovih družb v stečaju, vrednih 2,5 milijona evrov, pa ni nikoli poplačalo.

Četudi bi nepravnomočna kazen tri leta zapora zdaj dočakala dokončno pravnomočnost, se Žagar ne bo več vrnil za zapahe, saj je že odsedel dve tretjini kazni in si lahko obeta pogojni izpust iz zapora. Je pa še zmeraj soočen z odškodninsko tožbo stečajne upraviteljice Tama Vere Zavrl. Od svojega predhodnika terja 3,156 milijona evrov. Celjsko okrožno sodišče v tej zadevi še ni sprejelo sodbe.