Mariborski kriminalisti so na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo proti uslužbencu državne banke, ki ga sumijo zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Banko naj bi oškodoval za osem milijonov evrov. Zaradi pomoči pri tem dejanju so ovadili še dve osebi. Neuradno gre za projekte, povezane z medtem že propadlim Športnim centrom Pohorje, ki jih je financirala Nova Ljubljanska banka.

Kot so pojasnili v Policijski upravi Maribor, naj bi bila ovadena oseba osumljena, da je kaznivo dejanje storila s tem, ko je v letih 2009 in 2010 pri kreditiranju izgradnje infrastrukturnega projekta, katerega investitor je bilo podjetje iz Maribora, kot že rečeno, neuradno Športnega centra Pohorje, zlorabila svoj položaj in dano zaupanje glede razpolaganja s premoženjem banke in njenimi koristmi, z namenom, da podjetju pridobi veliko protipravno premoženjsko korist.

Kreditiranje zelo po domače

Osumljena oseba je bila v banki odgovorna za pripravo in spremljanje naložbe v okviru finančnih storitev banke, vendar ni izvajala potrebnega nadzora nad postopki odobravanja naložbe, ni nadzirala priprave in izvedbe ustreznih mehanizmov njenega zavarovanja ter izpolnjevanja pogodbenih zavez med banko in komitentom.

S takšnim ravnanjem ni opravila svojih dolžnosti glede razpolaganja s premoženjem banke, ki je v državni lasti, s tem pa je banki povzročila premoženjsko škodo v višini najmanj osem milijonov evrov, so še pojasnili v Policijski upravi Maribor.

Po neuradnih informacijah Večera naj bi kazensko ovadili nekdanjega direktorja poslovnega centra NLB za velika podjetja Albina Turka, trenutno sicer direktorja Mariborskih lekarn, zaradi pomoči pri kaznivem dejanju pa nekdanjega direktorja Športnega centra Pohorje Draga Rataja in uslužbenko NLB Marinko Sagadin.

Turk je v izjavi za javnost poudaril, da je v NLB izvajal tako sprejete odločitve kreditnih odborov, katerih član nikoli ni bil, kakor tudi sprejete odločitve takratne uprave banke. In da zato ne more prevzeti krivde za slaba posojila. »Krivi naj bi bili, da smo zavedli celotno službo takratnega riska (sektor za upravljanje s tveganji), kreditni odbor in upravo banke,« je še ironično zapisal Turk. sta, pp