Prva napaka je bila bržkone, da javno avtobusno podjetje Marprom, kateremu je občina novembra podelila koncesijo za žičnice, nima registrirane dejavnosti za upravljanje smučišč. Za odpravljanje te pomanjkljivosti jim je zdaj zmanjkalo časa, kar posredno priznava tudi direktor Marproma Bernard Majhenič, ko pravi: »Za registracijo dejavnosti bi morali iti ponovno pred mestni svet.«

Zadevo so razrešili tako, da so za to dejavnost registrirali turistično agencijo Martura, ki je v stoodstotni lasti javnega podjetja Marprom in ki jo prav tako vodi Majhenič. Obenem so verjetno predvidevali, da bi tako ubili dve muhi na en mah, saj bi Martura posle v zvezi z upravljanjem smučišč predala v roke tretjim osebam, v prvi vrsti podjetniku Niku Pauku, in to mimo zakona o javnem naročanju.

Dnevnik je s svojimi vprašanji v zvezi s tem odprl Majheničevo pandorino skrinjico, ki je zdaj ne zna več zapreti. Majhenič je najprej trdil, da je dejavnost upravljanja smučišč prenesel z avtobusnega javnega podjetja na hčerinsko turistično agencijo, potem pa je to izjavo preklical z izgovorom, da se je narobe izrazil. V torek je zatem javnosti zatrdil, da je Martura sklenila najemno pogodbo za upravljanje smučišč s stečajnim upraviteljem Športnega centra Pohorje. »Takšna pogodba ni bila sklenjena,« je Majheniča postavil na laž upravitelj Drago Dubrovski.

Ne loči med najemno pogodbo in soglasjem

Ko smo s tem soočili Majheniča, nam je razkril, kaj je pravzaprav imel v mislih. Stečajni upravitelj je namreč zgolj soglašal, da se na Marturo prenesejo pravice in obveznosti iz obratovalnih dovoljenj za smučišča ŠC Pohorje. Kar pa seveda ni najemna pogodba, kot je trdil Majhenič.

Ker so se v županstvu Andreja Fištravca zavili v molk in na vprašanja Dnevnika ne odgovarjajo, se ustvarja vtis, da so se odgovorni znašli v zadregi. Če bo Majhenič hotel legalno upravljati smučišča, bo moral pravno urediti vsa medsebojna razmerja z vsemi lastniki zemljišč na smučiščih. To pa ni zgolj Športni center Pohorje, temveč tudi Mestna občina Maribor in več zasebnih lastnikov, s katerimi je imel Športni center Pohorje do svojega stečaja sklenjene najemne pogodbe.

Poleg tega bo moral od ministrstva za infrastrukturo pridobiti obratovalno dovoljenje za smučišča, ki ga terja zakon o varnosti na smučiščih. Z ministrstva so nam odgovorili, da so vlogo Marture prejeli šele 28. novembra. Ker je bila vloga nepopolna, so v ponedeljek terjali njeno dopolnitev in jo tudi prejeli, v Marturi pa lahko omenjeno dovoljenje pričakujejo v prihodnjih dneh.

Na ministrstvu so nam še pojasnili, da je upravljanje žičnic in smučišč sicer povezana dejavnost, a zakoni ne določajo, da mora biti upravljalec žičniške naprave in smučišča ista pravna oseba. Koncesija za graditev žičniške naprave je vezana na napravo, koncesij za smučišča pa ni.