Henrik Kristoffersen dnevno skrbi, da preseneča slehernega spremljevalca in tudi poznavalca svetovnega pokala v alpskem smučanju. Norvežan je na nočnem spektaklu pod žarometi dobil novo preizkušnjo, šesto v sezoni, potem ko mu drugič v dveh dneh po prvem nastopu ni kazalo najbolje. V Kitzbühelu je v nedeljo na najvišjo stopničko stopil z dvanajstega mesta po prvem nastopu, včeraj s tretjega, potem ko je za Felixom Neureutherjem zaostajal za več kot sekundo. Nemec je odstopil, Kristoffersen pa je s sijajnim smučanjem ugnal Marcela Hirscherja, ki je na drugo mesto napredoval z 22. po prvi progi. Tretjič v sezoni je bil tretji Rus Aleksander Horošilov, lanski zmagovalec Schladminga.

»Vesel sem, lepo je zmagati na takšnem spektaklu. Želel sem si sicer še nekoliko bolj približati Hirscherju v skupnem seštevku svetovnega pokala. A tudi prigaranih dvajset točk ni slabo,« je priznal Henrik Kristoffersen, ki v skupnem seštevku svetovnega pokala zaostaja za Hirscherjem že manj kot 100 točk.

Nekoč dih jemajoča ciljna strmina na Planaiu je po letu 2013 nekoliko položnejša, a še vedno ena najstrmejših v svetovnem pokalu. Pred tremi leti so jo organizatorji namreč za potrebe svetovnega prvenstva spremenili, saj je bilo treba v ciljnem izteku poskrbeti za varnost tekmovalcev v hitrih disciplinah. Postavitev na prvi progi italijanskega trenerja Costazze je bila izjemno lahka, posledično pa je od spektakla ostalo zgolj še dobro vzdušje, za katerega je na avstrijskem Štajerskem skrbelo 45.000 gledalcev.

Če je bilo preteklih šest slalomov svetovnega pokala regularnih tudi za tekmovalce z višjimi startnimi številkami, sinoči ni bilo tako. Na drugo progo so se uvrstili le trije alpski smučarji, ki so nosili višjo startno številko od 30, in sicer Nemec Dominik Stehle (bil je 21., ob koncu četrti), Slovenec Matic Skube (26.) in Japonec Naoki Juasa (27.). Osnovnošolsko postavitev na slabo utrjeni progi je izpeljalo vseh 30 alpskih smučarjev, tako da so drugi slalomski ligi ostale zgolj drobtinice. Te so bile okusne za Matica Skubeta, ki je po ostrih kritikah dokazal, da ni pozabil smučati. Drugič v sezoni se je uvrstil na drugo progo ter z 19. mestom poskrbel za prve slovenske slalomske točke v tej sezoni.

Slalomisti imajo po petih januarskih preizkušnjah do konca sezone le še tri slalome, ki bodo februarja na Japonskem, marca pa v Kranjski Gori in finalu svetovnega pokala v St. Moritzu.