»Z novim laboratorijskim objektom v vrednosti dobrih deset milijonov evrov smo pridobili tudi sto novih delovnih mest in pomembno dodatno razvojno vlogo v Sandozu in Novartisu,« poudarja Matjaž Oven, direktor Biofarmacevtike Mengeš. Slovenija ima tako še večje možnosti za nadaljnji razvoj in delo v biofarmacevtiki kot najsodobnejši in najhitreje rastoči veji farmacevtske industrije. Z novimi laboratoriji, ki so jih odprli včeraj, bodo v Mengšu poleg učinkovin za podobna biološka zdravila zdaj razvijali tudi končne biofarmacevtske izdelke.

Tovrstna zdravila se uporabljajo denimo pri zdravljenju rakavih ali imunoloških bolezni in lahko njihova cena presega nekaj sto tisoč evrov na leto. S podobnimi biološkimi zdravili, ki so enako kakovostna, varna in učinkovita, a cenejša, pa bodo omogočili ustrezno zdravljenje bistveno večji populaciji ljudi.

Skupno je sicer Novartis v Lek, ki letos praznuje 70 let obstoja, vložil že 1,6 milijarde evrov, od tega v razvoj ter proizvodnjo v Biofarmacevtiki Mengeš že več kot 64 milijonov evrov.

1100 novih delovnih mest

V Biofarmacevtiki Mengeš dela več kot 350 visoko izobraženih strokovnjakov. »V razvoj celotne farmacevtske družbe Lek je Novartis investiral že skoraj dve milijardi evrov, približno polovico v razvojno področje in polovico v proizvodnjo, in v zadnjih štirih letih ustvaril tudi 1100 novih delovnih mest,« pravijo v Leku. Verjamejo, da bo Lek ostal največji zaposlovalec in bo še naprej zaposloval predvsem visoko izobražene strokovnjake.

»Imamo najnovejše naprave, skoraj neomejen proračun za raziskave, vse, kar si lahko znanstvenik samo želi na začetku kariere,« razlaga znanstvenik Boris Brus.

Globalni vodja tehničnega razvoja in proizvodnje bioloških zdravil Stefan Lang je dejal, da Biofarmacevtika Mengeš igra kot eden izmed ključnih Novartisovih centrov za razvoj in proizvodnjo biofarmacevtike pomembno vlogo v Novartisovi misiji. »Znanje, strokovnost in zaposleni so na najvišji ravni. To zaupanje nakazuje tudi Novartisova odločitev, da v podjetje investira več kot 10 milijonov evrov.« Laboratorij v Mengšu je edini te vrste v Sloveniji.