Sodnik je na današnjem krajšem zaslišanju Mascherana obsodil na enoletno zaporno kazen in plačilo kazni v višini 816 tisoč evrov. Navzlic temu so možnosti, da bi moral Mascherano v zapor, majhne, saj je nogometašev odvetnik David Anieto že zaprosil, da se kazen zapora spremeni v plačilo dodatne denarne kazni. Argentinskemu reprezentantu gre po poročanju španskih medijev prav tako na roko tudi dejstvo, da v preteklosti še ni bil obsojen in da so v Španiji zaporne kazni krajše od dveh let pogojno odložene.

»Sem profesionalni športnik, zato ne vem prav veliko o davčnih in pravnih zadevah. Glede tega se moram zanesti na ljudi, ki se ukvarjajo s temi tehničnimi zadevami,« je sporočil Mascherano in dodal: »Skozi celotno kariero sem bil pošten, odgovoren in spoštljiv do svojih soigralcev, klubov, ki sem jih predstavljal, in držav, v katerih sem igral. Situacijo, v kateri sem se znašel, bom vzel kot dodatno izkušnjo v življenju. Upam, da bom iz tega izšel še močnejši in bolj pomirjen, vedoč, da nisem več v navzkrižju z zakonom.«

Enaintridesetletnemu nogometašu, ki se je zasedbi aktualnih španskih in evropskih prvakov pridružil avgusta leta 2010, je špansko tožilstvo očitalo, da je med letoma 2011 in 2012 s pomočjo podjetij v tujini skrival prihodke, ki jih je zaslužil na račun trženja osebne podobe, s tem pa državno blagajno oškodoval za 1,5 milijona evrov.

Da se je posluževal nezakonitih praks, je Mascherano sicer priznal že na zaslišanju lanskega oktobra, mesec prej pa je na bančni račun španskih davčnih oblasti nakazal 1,7 milijonov evrov, s čimer je z obrestmi vred poravnal svoj dolg do države.

Mascherano sicer še zdaleč ni edini igralec Barcelone, ki se je znašel na črnem seznamu španskih davčnih oblasti. Zaradi davčnih malverzacij se bo moral med 31. majem in 3. junijem na sodišču zagovarjati njegov soigralec Lionel Messi, zaradi goljufije oziroma utaje davka pri prestopu iz Santosa v Barcelono pa je pod drobnogledom španskih oblasti tudi Neymar.