Tožbo proti Neymarju je na špansko sodišče vložilo brazilsko investicijsko podjetje DIS, ki je prepričano, da je bilo pri prestopu igralca iz Santosa v Barcelono leta 2013 finančno oškodovano. Domnevno sta se nogometašev nekdanji in sedanji klub pri sklepanju posla dogovorila, da se nogometaša proda pod tržno ceno (17 milijonov evrov), preostanek pa naj bi Katalonci plačali prek drugih kanalov.

Kot je danes na zahtevo tožilstva odločil sodnik, bo Neymar zaslišan 1. in 2. februarja, na sodišču pa se bodo morali poleg nogometaša zglasiti še nekdanji predsednik Barcelone Sandro Rosell, njegov naslednik Josep Maria Bartomeu kot tudi dva direktorja Santosa in nogometaševa starša. Na zaslišanje je bil po poročanju španskih medijev povabljen tudi nekdanji podpredsednik Barcelone Javier Faust, a zgolj kot priča.

Odločitve sodišča zaenkrat ni komentiral še nihče od obtoženih, so pa pri aktualnih španskih prvakih zato že pred časom zatrdili, da so pri prestopu ravnali v okviru vseh zakonov, obtožbe brazilskega investicijskega podjetja, ki si je lastilo 40-odstotkov Neymarjeve pogodbe pri Santosu, pa v celoti zanikali.

Če bo sodišče ugotovilo, da je pri prestopu Neymarja prišlo do nepravilnosti, Josepu Marii Bartomeu grozi nekaj več kot dve leti zapora, njegovemu predhodniku Rosellu pa celo sedem let in pol. Poleg tega dvojici preti tudi visoka denarna kazen, ki naj bi zaradi obresti in neporavnanih davčnih obveznosti znašala več kot 60 milijonov evrov.

Španske oblasti so sicer primer brazilskega reprezentanta začele podrobneje preiskovati, potem ko je eden izmed članov kluba podvomil v uradne številke, ki jih je Barcelona objavila ob prestopu nogometaša. Pri katalonskem velikanu so namreč sprva trdili, da jih je nakup stal okoli 57 milijonov evrov, a so kasneje priznali, da je resnični znesek precej bližje stomilijonski znamki.