Preiskovalni sodnik iz Barcelone je po pisanju tamkajšnjih medijev priznal, da je sprejel primer španskega državnega tožilstva, v katerem se argentinskemu reprezentantu Javierju Mascheranu očita, da je s pomočjo podjetij v tujini skrival prihodke, ki jih je zaslužil na račun trženja osebne podobe. »Primer smo začeli obravnavati, sodnik bo obtoženega povabil na zaslišanje,« je sporočilo okrožno sodišče v Barceloni in dodalo, da se bo preiskovalni postopek zoper nogometaša pričel 29. oktobra.

Špansko tožilstvo Mascheranu očita, da je s tem, ko ni prijavil vseh prihodkov, državo oškodoval za 1,5 milijona evrov. Enaintridesetletnik naj bi sicer davčno utajo zagrešil med letoma 2011 in 2012, potem ko je podjetjema na Portugalskem in v Združenih državah Amerike prodal pravice do trženja svoje podobe.

Tožilstvo je v obtožnici še zapisalo, da je član aktualnih španskih in evropskih prvakov na račun španskih davčnih oblasti 9. septembra letos nakazal 1,75 milijonov evrov, s čimer je z obrestmi vred poravnal svoj dolg do države. S tem si je nogometaš po navedbah katalonskega športnega časnika Sport bržkone tudi znižal morebitno kazen.

Nekdanji igralec West Hama in Liverpoola je sicer zadnji v vrsti nogometašev, ki se jim očitajo davčne malverzacije. Med drugim se je zaradi na las podobnega primera pred preiskovalnim sodnikom že leta 2013 zagovarja njegov rojak in klubski soigralec Lionel Messi, obtožb o nezakonitem poslovanju pa se te dni otepa tudi španski reprezentant na delu pri Bayernu Xabi Alonso.