V jeseniškem Acroniju bodo sredi letošnjega leta začeli uporabljati novo linijo za toplotno obdelavo jekel. Z njo bodo po besedah direktorja Blaža Jasniča prodrli tudi na nove trge. »Naša prednost pred konkurenti je, da smo manjši in bolj fleksibilni.« Načrtujejo okoli 50 dodatnih zaposlitev. »Želja je, da bi bili to metalurgi,« pravi Jasnič, a se zaveda, da jih bodo težko našli. Iskali bodo zaposlene, ki imajo vsaj dokončano peto stopnjo izobrazbe.

Velika luknja med šolstvom in gospodarstvom

»Luknja med šolstvom in gospodarstvom je velika,« pravi Jasnič in dodaja, da bodo ustrezne metalurge verjetno iskali kar vse leto, čeprav bo prvi razpis zanje objavljen kmalu. Programa metalurškega tehnika namreč v srednjih šolah dolgo niso izvajali, izginil je celo iz nacionalne sheme poklicev. V prihodnjem šolskem letu naj bi ga vendarle ponovno uvedli v Srednjo šolo Ravne na Koroškem. Tamkajšnji program je decembra lani že uspešno prestal presojo na pristojnem strokovnem svetu ministrstva za izobraževanje, v njem pa bo prostora za predvidoma 28 dijakov.

V Acroniju upajo, da bodo srednješolski metalurški program kmalu razpisali tudi v Srednji šoli Jesenice. Potrditve, da bi bilo to že letos, še nimajo. Podvojiti nameravajo namreč tudi število razpisanih štipendij za tehnične poklice – v preteklih letih so jih razpisovali po 10, letos pa jih bodo 20. »Do leta 2020 gre skoraj 200 ljudi v pokoj, zato smo pripravili program pospešenih vlaganj v mlajši kader.« Povezani so s fakultetami in srednjimi šolami, dijakom in študentom pa omogočajo tudi praktično usposabljanje.

S specialnimi jekli v svet, po nove sodelavce čez mejo

V Acroniju je trenutno zaposlenih 1130 ljudi. Ker zaposlene pogosto zaman iščejo v Sloveniji, so se po kadrih začeli razgledovati tudi po Evropi, priznava Jasnič. »Želimo si, da bi se bili ljudje za določena delovna mesta pripravljeni preseliti v Slovenijo in tukaj delati. Vendar trenutno pri takšnih načrtih trčimo v razne zakonodajne zahteve in ovire, povezane z obdavčitvami in podobno.« Delo v Acroniju sicer poteka v štirih izmenah.

Sicer pa je investicija v novo linijo, ki jo bodo zagnali sredi letošnjega leta, vredna skoraj 32 milijonov evrov, služila pa bo toplotni obdelavi specialnih jekel. Z njo bodo na nove trge, kjer še niso bili prisotni, lahko prodrli z zahtevnimi proizvodi in večjimi količinami; tako tudi nadomeščajo manj donosne programe z donosnejšimi.